28 molbi

Dodik i Cvijanović pomilovali sedam osoba

U skladu sa zakonom, obavještenje o pomilovanju u 2018. objavljeno je na internet stranici predsjednika RS i u ''Službenom glasniku RS''.
Vijesti / Politika | 16. 04. 2019. u 13:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske u prošloj godini je pomilovao sedam osoba.

Dano je pomilovanje za Milorada Radetića iz Doboja, Draganu Guter iz Čelinca, Elvira Telića iz Dervente, Draška Grbića iz Prijedora, Slavicu Maletić iz Bronzanog Majdana, Mirnesa Šišmana iz Zenice i Vladimira Živanovića iz Foče.

U 2018. predsjedniku RS (većim dijelom godine tu dužnost je obavljao Milorad Dodik, a od studenog 2018. godine i Željka Cvijanović) dostavljeno je 28 izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenih osoba, a donesen su tri odluke o pomilovanju na osnovu kojih je pomilovao sedmoro osuđenih.

U skladu sa zakonom, obavještenje o pomilovanju u 2018. objavljeno je na internet stranici predsjednika RS i u ''Službenom glasniku RS''.

Zakonom o pomilovanju i Krivičnim zakonikom RS regulirano je da predsjednik RS može osuđenim osobama dati pomilovanja za krivičnopravne sankcije koje je izrekao sud u RS-u i za pravne posljedice osude.

Radi efikasnog djelovanja po molbama osuđenih osoba u tim postupcima sudjeluje Povjerenstvo za pomilovanja Ministarstva pravde RS, te sudovi koji vode prvostepene krivične postupke, na način da daju pozitivna, ili negativna mišljenja o svakom pojedinačnom prijedlogu.

Ministarstvo pravde RS dostavlja zatim predsjedniku RS izvještaj o molbi za pomilovanje te obrazloženim prijedlogom tog ministarstva za odluku o pomilovanju.

Donošenje odluke o pomilovanju je diskrecijske ovlasti predsjednika RS.

Odluka o pomilovanju objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srpske“, a odredbom Zakona o pomilovanju propisano je da jednom godišnje predsjednik RS obavještava Narodnu skupštinu RS o odlukama o pomilovanju donesenim tijekom prethodne kalendarske godine.

Zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Davor Šešić danas je tvrdio da parlamentarci u materijalima za sjednicu nisu dobili informaciju o pomilovanju, što je ranije bila praksa, već interno na klub.

Kopirati
Drag cursor here to close