Novi diplomatski skandal

Dodik htio spriječiti obraćanje Alkalaja pred UN-om; on tražio izručenje Đukića

Alakalaj je u svom govoru, između ostalog, zatražio od Srbije da isporuči ratnog zločinca Novaka Đukića.
Vijesti / Politika | 09. 06. 2021. u 07:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Sven Alkalaj

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a usprkos pokušaju Milorada Dodika da ga spriječi.

Alakalaj je u svom govoru, između ostalog, zatražio od Srbije da isporuči ratnog zločinca Novaka Đukića.

Upravo to je vrlo vjerojatno zasmetalo Miloradu Dodiku pa je poslao pisma Vijeću sigurnosti UN-a i glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu u kojem navodi da je Alakalju zabranjeno da govori.

Srećom, preostala dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine su ga brzo demantirala.

Na početku svog obraćanja na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o radu Međunarodnog rezidualnoh mehanizma za krivične sudove u Hagu, Sven Alkalaj je iskoristio prostor da spomene uspjehe u BiH na polju procesuiranja ratnih zločina.

Istaknuo je značaj provođenja revidirane Strategije rada u slučajevima ratnih zločina čiji je cilj zaključivanje svih neriješenih slučajeva ratnih zločina do 2023. godine.

"Vlasti u Bosni i Hercegovini rade na rješavanju svih slučajeva otvorenog ratnog zločina između pravosudnih vlasti na različitim nivoima u Bosni i Hercegovini. Svi potencijalni počinitelji ratnih zločina moraju biti procesuirani zbog njihove osobne ili zapovijedne odgovornosti", rekao je Alkalaj.

Naglašava da je istina o ratnoj prošlosti važna za pomirenje i napredak u BiH i širom Zapadnog Balkana, ali da saradnja bh. institucija sa susjednim zemljama nije na zavidnom nivou što znatno otežava put ozdravljenja u regionu.

On je Vijeću sigurnosti UN-a skrenuo pažnju na tri stvari - bijeg Novaka Đukića, nužnost presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću i na kraju značaj presude Ratku Mladiću.

Govoreći o Đukiću, od Srbije je zatražio da ga izruče Bosni i Hercegovini.

"Novak Đukić je slučaj koji najbolje ilustrira vitalnu važnost dosljedne suradnje između tužiteljstava, nadležnih vlasti Bosne i Hercegovine i susjednih država Srbije i Hrvatske u skladu sa principima međunarodne pravde vladavine zakona, što je ključno za istragu i procesuiranje ratnih zločina. Đukić je, nakon što ga je nadležni sud u Bosni i Hercegovini osudio za ratne zločine, pobjegao u Srbiju. To je nesumnjivo imalo negativan efekt na suradnju u regiji i šteti dobrim i produktivnim bilateralnim i multilateralnim odnosima u cijeloj regiji. Đukić zbog toga mora biti vraćen da se suoči sa pravnim i sudskim posljedicama svojih teških zločina", rekao je Alkalaj u svom izlaganju.

Kopirati
Drag cursor here to close