Slučajne krize

Dodik: Hoće da nas degradiraju i minimaliziraju

Dodik smatra da je "zajednički cilj svih tih akcija, koje se reflektiraju na situaciju u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, pokušaj da se razdvoji srpski narod".
Vijesti / Politika | 22. 02. 2020. u 10:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska Milorad Dodik poručio je "da samo naivni mogu da pomisle da su slučajno u isto vrijeme otvorene krize u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji", te ocijenio "da je međunarodna zajednica svjesna da nije završila posao i da pokušava da postavi određene startne pozicije za rješavanje", prenosi N1.

Dodik smatra da je "zajednički cilj svih tih akcija, koje se reflektiraju na situaciju u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, pokušaj da se razdvoji srpski narod".

"Hoće da nas degradiraju i minimaliziraju, a Srbi su najveći, najbrojniji i najznačajniji narod u zemljama bivše Jugoslavije", izjavio je Dodik za "Večernje novosti".

On je dodao da je "srpska nacionalna politika danas homogenizirana s ciljem obrane srpskih nacionalnih i državnih interesa, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj i kod srpskog naroda u svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije".

"Branit ćemo interes srpskog naroda bez obzira na konstantan pritisak stranaca. Ponosan sam što pripadam srpskom narodu. On će se u ovom stoljeću ujediniti, bio ja živ ili ne. Živim za tu ideju, bez obzira na namjeru međunarodnog faktora da spriječi ujedinjenje srpskog naroda na Balkanu", naglasio je Dodik.

Dodik je kazao "da se od stranih diplomata stalno čuje kako brane svoje interese, bez obzira gdje se nalaze, ali da za srpski narod to nije predviđeno, te istaknuo kako nije točno da su Srbi remetilački na Balkanu".

Kada je riječ o posjeti predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića Sarajevu, kojoj se on usprotivio, Dodik je rekao "da je mjesto konačne odluke o tome Narodna skupština Republike Srpske" i konstatovao "da je taj poziv očigledno još jedno 'pakovanje' Sarajeva koje želi da na svu patnju srpskog naroda doda i ovu posjetu".

"Nema Srbina u Banja Luci i Republici Srpskoj kojeg ne boli nepravda u Crnoj Gori. Zato sam smatrao da nije vrijeme za ovu posjetu i da je to jedan vid provokacije", rekao je Dodik.

O tvrdnji bivšeg predsjednika SDS Vukote Govedarice da je Dodika zvao Đukanović i prijetio mu zabranom ulaska u Crnu Goru ukoliko RS usvoji Deklaraciju o položaju Srba u Crnoj Gori, Dodik je rekao da je to "izmišljotina i glupost Govedarice, koja vrijeđa intelekt", prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close