RS izvršava obveze

Dodik: Džaferović je zamorio narod

Očigledno svaki zajednički faktor nerješavanja svih pitanja jeste SDA, i na razini BiH i FBiH, kazao je Dodik
Vijesti / Politika | 06. 11. 2019. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi nećemo dati suglasnost za ANP, onoga trenutka kada predate taj plan vi ste se odredili za članstvo, a sam NATO odlučuje kada će nekoga primiti", kazao je u srijedu na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu  član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi N1.

"U svakom slučaju spekulacije su da postoje neki razgovori, ja za njih ne znam, jedino ako to nije sastanak između SDA i HDZ. Vjerojatno je na dnevnom redu pitanje formiranja vlasti u FBiH. Očigledno svaki zajednički faktor nerješavanja svih pitanja jeste SDA, i na razini BiH i FBiH. Ne možete formirati vlast na razini BiH a da imate nefunkcioniranje institucija u FBiH. Sada će godina dana od formiranja vlasti u RS i mi ostvarujemo svoje obaveze", kazao je Dodik.

Dodao je da neće dati suglasnost za ANP.

"Nitko ne može očekivati naivnost da se putem inicijativa stranog faktora može doći do nekog akta koji se može tumačiti ovako ili onako. MI nećemo dati suglasnost za ANP, onoga trenutka kada predate taj plan vi ste se odredili za članstvo, a sam NATO odlučuje kada će nekoga primiti", kazao je on.

"Naša odluka da ne pristupimo NATO savezu je iskazana u našoj Rezoluciji i to je odluka koju poštujem. Nama je veoma jasno da ne možemo ništa tu uraditi. Mi nećemo da dajemo saglasnost za nove odluke te vrste", istaknuo je Dodik.

Dodik je kazao da je politička situacija takva da postoji paraliza rada na svim razinama.

"Što se tiče rada na razini BiH, imamo paralizu na svim razinama. Danas smo imali sjednicu Predsjedništva i treći put tražimo od Vijeća ministara da dostavi plan odgovora na migrantsku krizu. Do sada nisu dostavili nijedan plan. Danas smo na dnevnom redu imali tačku migrantska kriza, nikakav plan nismo dobili. Vijeće ministara nema želje ni mogućnosti ni htijenja da riješi to".

Još je kazao da se na današnjoj sjednici nisu mogli usuglasiti o važnom pitanju.

"Danas se nismo mogli usuglasiti o važnom pitanju koje je na štetu RS i srpskog naroda. Radi se o činjenici da je Predsjedništvo prije nekoliko mjeseci razriješilo dva člana Upravnog odbora Centralne banke jer je za to nadležno, a onda su se neki žalili i Sud BiH je poništio privremenu mjeru što je logički trebalo da znači da se postavlja stanje od ranije", kazao je Dodik i dodao:

"Džaferović osporava da se popuni Upravni odbor i time onemogućava da RS ima svoje predstavnike. To je loša poruka, gospodin Džaferović veoma često pokušava i narod je zamorio svojim pričama o vladavini prava. Kada sam ga referirao na član 13 Zakona o Centralnoj banci koji kaže da se član Odbora mora popuniti u skladu sa članom 8 koji kaže da Centralna banka ima pet članova i Odbor. To je nešto što je neprihvatljivo", kazao je Milorad Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close