'Nisam šarlatan'

Dodik: Džaferović i Komšić su odbili doći u Beograd

''Oni su rekli da neće, evo ja sam tu, ali ja neću govoriti u njihovo ime, kao što oni znaju otići u Ujedinjenen nacije ili bilo gdje pa pričaju kao da to govori BiH, što je lažno predstavljanje''
Vijesti / Politika | 11. 10. 2021. u 08:25 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će na marginama samita Pokreta nesvrstanih, koji počinje danas u Beogradu, sugovornike upoznati o situaciji u državi s pozicije "predstavnika srpskog naroda", odnosno Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, prenosi N1 pozivajući se na Srnu.

''Neću ovdje iznositi stavove Predsjedništva BiH jer nisam ni došao u toj poziciji. Nisam šarlatan kao što su (članovi Predsjedništva BiH Šefik) Džaferović i (Željko) Komšić koji pokušavaju da se lažno predstavljaju. Ja se ne predstavljam lažno'', rekao je Dodik sinoć nakon radne večere u Beogradu koju je upriličio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a kojoj su prisustvovali i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

On je ponovio da je u Beogradu u kapacitetu ''srpskog člana Predsjedništva BiH'', te da neće ništa izvan toga ni reći, niti preuzeti obvezu u ime države, jer nije tu u ime BiH.

''Na ovaj samit smo pozvani sva trojica (članova Predsjedništva BiH) posebno. Oni su rekli da neće, evo ja sam tu, ali ja neću govoriti u njihovo ime, kao što oni znaju otići u Ujedinjenen nacije ili bilo gdje pa pričaju kao da to govori BiH, što je lažno predstavljanje do mjere bezobrazluka da ignorira dva naroda – Srbe i Hrvate'', naveo je Dodik.

On je dodao da nisu sada ''samo oni problem'', nego i oni koji to slušaju, a veoma dobro znaju kakva je situacija u BiH i da oni ''ne mogu da iznose stavove u ime BiH ako to nije dogovoreno u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine''.

''Tako oni na čudan način, kao što smo gledali na samitu u Sloveniji, u UN-u, doprinose raspadu BiH. Mi ne želimo da neko u ime nas govori, a da ti stavovi nisu dogovoreni”, naglasio je Milorad Dodik.

Podsjećamo, tada predsjedatelj Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je 14. prosinca 2020. godine ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, tijekom posjete Bosni i Hercegovini, poklonio ikonu Svetog Nikole. Za tu ikonu su mediji iz Republike Srpske naveli da je iz Luganska i da je stara 300 godina.

Potom su reagirale ukrajinske vlasti, navodeći da je ikona vlasništvo te zemlje i da se nalazi na listi kulturnog blaga Ukrajine.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu, a u međuvremenu je Lavrov putem Ambasade BiH u Moskvi Dodiku vratio ikonu i zatražio da se u ovaj slučaj uključi i Interpol.

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija je ikonu vratio u BiH i odnio je u Dodikov kabinet u Istočnom Sarajevu.

Iako je Milorad Dodik ispitan u Tužilaštvu BiH u vezi sa aferom “Ikona” do danas nisu poznati detalji te istrage.

Kopirati
Drag cursor here to close