Opet o Srebrenici

Dodik: U Potočare se donose prazni lijesovi

Vijesti / Politika | 10. 07. 2021. u 19:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je zanijekao kako je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima i ustvrdio da se na memorijalnom groblju ne pokapaju žrtve, nego prazni lijesovi.

Dan uoči 26. obljetnice genocida Dodik je u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna rekao kako se u memorijalnom kompleksu u Potočarima zapravo ne pokapaju posmrtni ostaci nego se donose lijesovi (tabuti) na kojima samo pišu imena, prenosi Hina. 

"Ima podataka da su tabuti prazni, da u njima nema posmrtnih ostataka, nego se samo stavi ime", izjavio je Dodik, srpski predstavnik u tročlanom državnom vrhu.

U Potočarima su dosad pokopani ostaci 6652 žrtve iz Srebrenice čija su tijela ekshumirana iz brojnih masovnih grobnica. 

Ove godine uz njih će počivati još 19 identificiranih žrtava.

Pozivajući se na neimenovanog švedskog znanstvenika, Dodik je kazao kako je nemoguće dokazati da je u Srebrenici počinjen genocid "imajući u vidu da ne postoji lokalni genocid".

Kvaifikaciju srebreničkog zločina kao genocida opisao je kao "izmišljotinu Amerikanca koji je muslimanske vjeroispovijesti, profesora, koji je u Kongresu SAD svojedobno tražio potporu za to da se stvar oko genocida revitalizira i da se na taj način uspostavi tretman navodnih lokalnih genocida, što ne postoji".

Kopirati
Drag cursor here to close