'Uništen je'

Dodik nakon Erdogana: Daytonski sporazum gotovo ne postoji, mora doći do novog dogovora

Dodik je rekao kako je ovaj sporazum “uništen intervencijama međunarodne zajednice”.
Vijesti / Politika | 27. 08. 2021. u 20:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon večerašnjeg sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kazao je da Daytonski mirovni sporazum gotovo više ne postoji, piše N1.

Dodik je rekao kako je ovaj sporazum ''uništen intervencijama međunarodne zajednice''.

''Mora doći do novog dogovora. I disolucija je neko rješenje, ali se ja zalažem za sve da do toga ne dođe'', poručio je Milorad Dodik.

Video: Dodik: Naći novi dogovor koji će stabilizovati BiH u nekoliko narednih decenija

''Ja sam za održavanje teritorijalnog integriteta BiH, a politički aranžman mora biti rezultat unutrašnjeg dogovora. Daytonski sporazum skoro i ne postoji jer je uništen intervencijama međunarodne zajednice i zato moramo doći do novog dogovora koji može stabilizirati BiH u nekoliko narednih desetljeća'', naglasio je Dodik.

Potcrtao je da je neophodno očuvati mir ako se i ne uspije u tome, pa čak i ako uslijedi disolucija BiH.

''Prije toga učinimo sve da do toga ne dođe'', poručio je.

Član Predjedništva BiH Željko Komšić je izrazio zadovoljstvo što su imali priliku razgovarati s Erdoganom.

''Dogovor je da se sljedeći trilateralni sastanak BiH - Turska - Srbija održi u BiH. To je nastavak cijelog ciklusa takve vrste sastanaka koji su se pokazali vrlo korisnima. Razgovarat ćemo i o gradnji ceste Sarajevo - Beograd koji ne ide onako kako je planirano, ali su vidljivi pomaci. Razgovarali smo o šansi za BiH da trgovinska razmjena s Turskom dostigne cifru do 1 milijarde dolara. Od predsjednika Erdogana smo upoznati sa situacijom stanja investicija turskih partnera u BiH, problemima s kojima se susreću investitori. Razgovarali smo o projektima da se turski investitori dovedu u ravnopravan položaj s domaćim firmama, mislimo na "Natron Maglaj" i bivšu tvornicu sode u Lukavcu'' - kazao je Komšić, prenosi Avaz.

Rekao je da se tema bila i potpisivanje pisma namjere o suradnji u oblasti energetike.

''Bilo je razgovora o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, svi smo iznijeli svoje stavove, neću govoriti što je tko rekao. Imat ćete priliku pitati svakoga'', kazao je Komšić novinarima.

Video: Komšić: Naredni sastanak trilaterale sa Srbijom i Turskom bit će u BiH

Odgovarajući na pitanje o blokadi rada institucija, Komšić je rekao da će se ispostaviti da je to bilo gubljenje vremena. Osvrnuvši se na obraćanje Dodika, rekao je da ne vjeruje da se može dogoditi mirna disolucija BiH.

''To je moje mišljenje, moj stav'', rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da su Turska i njen predsjednik bitan faktor u stabilnosti Balkana.

Dodao je da je BiH na europskom i NATO putu ali da je veoma važna i suradnja s Turskom, koja je i sama na europskom putu i članica je NATO-a.

Video: Džaferović: Turska i predsjednik Erdogan su bitan faktor u stabilnosti Balkana

Džaferović je podsjetio da su s Turskom potpisani sporazumi o suradnji u oblasti infrastrukture, a da se on osobno zalaže da izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd počne na što više mjesta u BiH, i na sjevernoj i na južnoj konekciji.

Kopirati
Drag cursor here to close