Nastavak

Dodik izdao upute ambasadama: Ne slušajte Turković

"Dao sam instrukciju svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković i da se obrate uredu srpskog člana Predsjedništva gdje ćemo koordinirati tu aktivnost", kazao je Dodik.
Vijesti / Politika | 10. 06. 2021. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je u Istočnom Sarajevu s ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pingom o nastavku suradnje.

Posebana naglasak bio je na realizaciji zajedničkih projekata iz oblasti energetike te izgradnji i rekonstrukciji putne infrastrukture.

Nakon pitanja novinara je li bilo razgovora o Visokom predstavniku u BiH Dodik je odgovoio:

"Razgovarali smo o tome. Smatramo da bez Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN nema relevantnog imenovanja visokog predstavnika i da bi sve drugo bilo špekulacija kojoj ćemo se mi suprostaviti i nećemo prihvatiti takvo imenovanje. Kina je aktivna članica Savjeta bezbjednosti. Mogli smo da vidimo i pozdravljamo nastup njihovog ambasadora. Ovo što Amerika radi sa nekim svojim odlukama je dio koordinacije vezano za dolazak novog visokog predstavnika kako bi on ovdje uradili i ravnali onako ko misle. Mislimo da je BiH teško održvia zemlja iz niza razloga".

Govorio je i o nastupu Svena Alkalaja, ambasadora i stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim narodima, u Vijeću sigurnosti i nazvao ga "neovlaštenim".

Kako je naveo, porušene su procedure.

"Čime je ukinut ranije postignuti konsenzus o tome da nema nastupa ako nema dogovora. To se poštovalo. Oni su odlučili da to naprosto bude tako. I mi sada nemamo obveza pridržavati se takvih mjera. Dao sam instrukciju svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković i da se obrate uredu srpskog člana Predsjedništva i da ćemo koordinirati tu aktivnost”, naveo je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close