Vojna neutralnost

Dodik: Članstvo BiH u NATO-u je poniženje za Srbe

"NATO je bez ikakvog razloga bombardirao Srbe u Republici Srpskoj i Srbiji. Kakva bi nacija bili kada bi onima koji su nam bacali osiromašeni uran rekli - idemo u vaš savez i što ćete sljedeće napraviti da nas ponizite", istaknuo je Dodik
Vijesti / Politika | 25. 03. 2018. u 19:44 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da srpska strana neće dopustiti članstvo BiH u NATO-u dok stajalište o približavanju tom vojnome savezu ne promijeni Srbija.

"Naš interes je Republika Srpska i srpski narod, a ne BiH i tu nema kompromisa. Na Drini ne može biti NATO granica", rekao je Dodik u Trebinju. On se usprotivio strategiji o vanjskoj politici BiH koju je usvojilo Predsjedništvo BiH u kojemu se spominju i euroatlantske integracije BiH, te iskazuje potpora stajalištima Europske unije u slučaju prijepora s trećim zemljama.

Dodik je dodao da bi članstvo BiH u NATO-u bilo poniženje za srpski narod.

"Taj savez je bez ikakvog razloga bombardirao Srbe u Republici Srpskoj i Srbiji. Kakva bi nacija bili kada bi onima koji su nam bacali osiromašeni uran rekli - idemo u vaš savez i što ćete sljedeće napraviti da nas ponizite. Skupštine Srbije i Republike Srpske donijele su odluku o vojnoj neutralnosti", istaknuo je predsjednik RS-a. Dodao je da će Republika Srpska zadržati identičan stav o vojnoj neutralnosti prema NATO savezu dok svoje stajalište ne promijeni Srbija.

Pojasnio je i kako je za Republiku Srpsku neprihvatljiv stav BiH iz Strategije o vanjskoj politici po kojoj bi se ta zemlja priklonila uvođenju sankcija Rusiji, prenosi Hina.

Vodeći hrvatski i bošnjački političari u BiH zagovaraju članstvo ove zemlje u Sjevernoatlantskome savezu, a BiH bi već na sljedećem summitu NATO saveza u lipnju mogla dobiti aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Kopirati
Drag cursor here to close