Sastanak

Dodik u Zagrebu upozorio na majorizaciju i marginalizaciju Hrvata i Srba

Dodik se danas sastao s premijerom i predsjednikom Hrvatske, Andrejom Plenkovićem i Zoranom Milanovićem.
Vijesti / Politika | 16. 09. 2020. u 19:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je kako su BiH i Hrvatska postigle dogovor oko zajedničkog održavanja mostova na rijekama i granicama, te da kako su mu njegovi sugovornici kazali da će most na Savi kod Gradiške biti izgrađen u terminu kako je to projektom i planirano, odnosno da će Hrvatska izvršiti sve svoje obveze na vrijeme.

Kako je Dodik rekao nakon sastanaka s premijerom i predsjednikom Hrvatske, Andrejom Plenkovićem i Zoranom Milanovićem, razgovaralo se i o migrantskoj krizi te je istaknuo kako Bosna i Hercegovina ima problem s obzirom da se samo u regiji Bihaća nalazi oko 10.000 migranata koji žele ući u BiH, ali zbog politike EU to ne mogu.

''Oni se parkiraju u BiH i to za nas predstavlja ozbiljan problem i nešto što ćemo morati rješavati internim odlukama kako bi rasteretili BiH", rekao je Dodik.

Naglasio je kako je "informirao sugovornike da je Daytonski sporazum donio mir i uspostavio politički sustav u BiH, ali da je intervencijom visokog predstavnika došlo do urušavanja principa gdje je najviše stradala konstitutivnost naroda".

"Možemo vidjeti pokušaje bošnjačkog naroda koji pokušava majorizirati i politički marginalizira poziciju Hrvata i Srba pa i RS-a na razini BiH i mi smo ovdje vrlo jasno uočili da bošnjačka strana, predvođena strankom SDA, koja je donijela prije godinu dana deklaraciju o novoj BiH kojom ne predviđa ni entitete ni konstitutivne narode nego neku građansku BiH, jeste ona koja je isključivo u interesu bošnjačke političke elite. Hrvatska ima značajnu ulogu u tom pogledu, članica je EU i važno je da se situacija u BiH razumije. Treba osigurati da konstitutivni narodi imaju puni kapacitet svojih prava predviđenih ustavom i to može biti u korist održivosti BiH, a to opet znači promjene Izbornog zakona da se zaštiti konstitutivni narod i njihovi legitmini predstavnici", rekao je Dodik.

Kazao je kako je "opće je poznata stvar da Republika Srpska ima dobru suradnju s političkim predstavnicima hrvatskog naroda, ali da to nije na štetu Bošnjaka".

"Politizacija ovog današnjeg događaja od nekih iz Sarajeva pokazuje to - nisam došao ovdje da nekoga klevećem već da kao kapacitet koji imam kao član Predsjedništva BiH upoznam sugovornike sa svojim viđenjem situacije u BiH i načinom suradnje, kako bi surađivali BiH i i Hrvatska i hrvatski i srpski narod koji je imao tešku povijest, koji su bili i ostali najvažniji narodi na ovim prostorima i moraju naći modus suradnje u budućnosti kako bi se održao mir. U poslovniku o radu Predsjedništva postoji mogućnost da svaki član Predsjedništva organizira posjetu. Ja sam srpski član Predsjedništva i predstavljam građane RS-a gdje se nalaze i Bošnjaci i Hrvati koji glasaju na tim izborima. U tom kapacitetu prije samo nekoliko mjeseci Komšić je bio u Sjevernoj Makedoniji, pa je Džaferović posjetio nekoliko puta Tursku i nitko nije pravio problem. Što se mene tiče oni sutra mogu doći ovdje i razgovarati o svemu. Nije bilo potrebe za takvim riječima koje smo čuli i oni samo pokazuju pravo lice BiH i političkog Sarajeva", rekao je Dodik.

U izjavama za medije kazao je kako "u BiH postoje dva bošnjačka člana Predsjedništva i jedan srpski, a da je on zadužen i hoće da bude član Predsjedništva svih ljudi pa i Bošnjaka".

"Ne želim da napravim ništa na njihovu štetu i da zaštitim legitimna prava Hrvata jer Komšić koji se vodi kao hrvatski član Predsjedništva izabran je bošnjačkim glasovima i to ne bi bio problem da on ne čini sve na štetu prava hrvatskog naroda u BiH", rekao je Dodik.

Na kraju je "podsjetio medije kako je on bio taj koji je povukao vitalni nacionalni interes kako bi spriječio sukob Hrvatske i BiH u vezi Pelješkog mosta" dodavši kako njima takvi problemi ne trebaju, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close