BiH u teškoj političkoj krizi

Dodik: Bošnjaci teško uzurpiraju prava Srba i Hrvata

On je dodao da nezakonita uzurpacija pozicija od Bošnjaka gura BiH u tešku političku i institucionalnu krizu, te poručio da neće dozvoliti da se Srbima i Republici Srpskoj uskraćuju politička prava.
Vijesti / Politika | 27. 08. 2019. u 15:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da Bošnjaci u političkom smislu danas ostvaruju nacionalni plan uzurpacije prava Hrvata i Srba u BiH, što se ogleda u izboru Željka Komšića bošnjačkim glasovima na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva i neformiranjem Vijeća ministara čime se Srbima uskraćuje pravo na legitimno predstavljanje.

"Oni to rade zato što u ovom trenutku sve čelne pozicije na razini BiH drže upravo Bošnjaci", rekao je Dodik novinarima nakon otkazivanja izvanredne sjednice Predsjedništva BiH čija je jedina točka trebalo biti imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

On je dodao da nezakonita uzurpacija pozicija od Bošnjaka gura BiH u tešku političku i institucionalnu krizu, te poručio da neće dozvoliti da se Srbima i Republici Srpskoj uskraćuju politička prava.

Dodik je rekao da je spreman do 5. rujna da se pojavi u Predsjedništvu i da se riješi pitanje formiranja Vijeća ministara, ali da on više tim povodom neće zakazivati sjednice.

"Oni moraju da znaju i da neću izaći iz Predsjedništva, nego ću koristiti sva prava kao član Predsjedništva da zaštitim prava srpskog naroda", poručio je Dodik na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, na konferenciji za novinare, da ne postoji mandatar za Vijeće ministara i da pokušaji da se kandidat za predsjedavajućeg naziva mandatarom predstavljaju uzurpiranje prava koje BiH nema.

"Nema mandatara, samo kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara", poručio je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je rekao da se BiH nalazi u jednoj teškoj političkoj krizi.

On je podsjetio da su europski dužnosnici poručili da BiH mora što prije da formira vlast na svim nivoima kako bi nastavila put ka kandidatu za članstvo u EU.

"Vjerovao sam da je to moguće, ali se to nije desilo. Riješeno je pitanje rominga koje je bilo jedan od uvjeta, ali vlast nije formirana. Nakon održanih izbora očekivalo se da će se pristupiti formiranju svih organa, ali je došlo do destrukcije u provođenju rezultata izbora", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je Vijeće ministara trebalo da bude formiran u prosincu, te da opstrukcije formiranja ovog savjeta predstavljaju kršenje zakona i uzurpaciju prava srpskog naroda u BiH.

On je istaknuo da je hrvatski člana Predsjedništva BiH Željka Komšića izabran bošnjačkim glasovima.

Srpski član Predsjedništva je naglasio da su stvoreni svi zakonski uvjeti za imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara i da je Komšić to danas potvrdio.

Naveo je da su Komšić i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović odmah na početku današnje sjednice rekli da neće podržati Zorana Tegeltiju kao kandidata za predsjedavajućeg, prenosi RTRS.

Dodik je poručio da neće dozvoliti da se Srpskoj uskraćuju prava, što SDA čini.

"Rok važenja sporazuma tri lidera je 5. rujan. Nećemo dozvoliti da se Srbima uskraćuju politička prava. Naši pokušaji si bili da se formira vlast bez ikakvih uvjetovanja. Sve ovo znači da nam nisu ni potrebne zajedničke institucije - istakao je on.

Naglasio je da njegova politika nije uzurpacija prava Bošnjaka i Hrvata, već obrana Republike Srpske.

Istaknuo je da ako ne bude Vijeća ministara, Republika Srpska ima pravo na svoj potez.

Kopirati
Drag cursor here to close