Priželjkivanja

Dodik: Bošnjaci mogu sanjati što hoće

''Bošnjaci mogu da sanjaju što hoće i to nije zabranjeno'', rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 23. 02. 2021. u 17:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da će SAD i Europa zajednički izvršiti dodatni pritisak u BiH, ali da nijedna odluka neće moći da bude donesena bez lokalnih struktura i legitimnih predstavnika naroda, javlja Srna.

''Bošnjaci mogu da sanjaju što hoće i to nije zabranjeno. Međutim, priželjkujem da Republika Srpska bude samostalna što je veoma realno. Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH'', rekao je Dodik, javlja Srna.

On je za televiziju "MIS" iz Sydneya rekao da se često mogu čuti ljudi iz SAD koji kažu kako u BiH nije završen posao, a da su granice definitivne.

''Kako možete reći da posao nije završen, a da su granice definitivne? Što je onda završeno? Želite da nas natjerate u geto u kome će Sarajevo odlučivati o svemu na štetu Srba. E, to nije moguće'', poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Prema njegovom mišljenju, politička situacija u BiH je pogoršana, jer Federacija BiH ni nakon općih izbora 2018. godine nije uspjela da formira novu vladu.

''Za razliku od FBiH situacija u Republici Srpskoj je stabilna. Republika Srpska sve radi u skladu sa demokratskim kapacitetima što je ozbiljno počelo da smeta. Republika Srpska je jedina samodrživa u BiH i da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 sata'', smatra Dodik.

On je istaknuo da Republika Srpska nema namjeru da pokreće bilo kakve oružane aktivnosti, ali ima namjeru da osigura obrambene potencijale.

''Ne osjećam se sigurno u Sarajevu, niti me privlači da idem u ovaj grad. Jedini razlog zašto idem jeste što imam obavezu prema narodu koji predstavljam'', rekao je Dodik.

Kada je riječ o suradnji Republike Srpske sa Srbijom, Dodik je ponovio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima izražen senzibilitet prema Srpskoj.

''Vučić je onaj koji je operativno najprisutniji u Srpskoj i nije oklijevao da pomogne. Vjerujem i dalje u podršku Srbije, iako takozvani drugosrbijanci sve napadaju. Međutim, ono što danas imamo od Srbije je značajno i za naš osjećaj da je prisutna ovdje'', rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close