Izostala podrška

Dodik bez suglasnosti na sastanak s Erdoganom

"Mislim da posjeta takvog tipa i tog nivoa u ovakvim okolnostima u kojima jesmo nakon nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika Inzka nije potrebna", naveo je Šarović.
Vijesti / Politika | 26. 08. 2021. u 22:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDS nije dao suglasnost Miloradu Dodiku da ide na sutrašnji sastanak Predsjedništva BiH s turskim predsjednikom Recep Tayyip Erdoganom, izjavio je predsjednik te stranke Mirko Šarović za BN televiziju.

"Da sam u toj poziciji ne bih išao, sigurno, s obzirom na to da je i posjeta takvog karaktera. Znači, ona ima čak i privatni karakter i nemamo mi neki sadržaj vezano za tu posjetu. Ide se s dvojicom drugih članova Predsjedništva. Ja smatram da treba ići na slične diplomatske sastanke samo ako to ima smisla i ako se razgovara o ovim ključnim temama koje su za nas danas vrlo bitne", kazao je Šarović.

Činjenica je, smatra Šarović, da je Dodik obavijestio lidere opozicije, šefove stranaka, prenosi BNTV.

"Mene je nazvao i rekao da on ide na taj sastanak i ništa više. Ja sam mu rekao da je to njegova odgovornost i da zna, da računa da će sigurno da bude kritiziran zbog toga, uopće zbog toga što je to posjeta takvog karaktera da ne daje prostora za razmišljanje o tome da će se neke stvari suštinske za Republiku Srpsku tu dogovarati. Mislim da posjeta takvog tipa i tog nivoa u ovakvim okolnostima u kojima jesmo nakon nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika Inzka nije potrebna", naveo je Šarović.

Ona ima opravdanje, kaže Šarović, samo ako se razgovara o ključnim temama, a to je da se na tom sastanku iznese jasan stav i da se zatraži podrška da se ova odluka ukine, što jeste opravdanja i što može.

"Međutim, očito je da to neće biti tema. Ili da se razgovara o nastavku ili financiranju autoceste Beograd – Sarajevo, da je to odluka koja uvijek ima opravdanje i značaj za djelovanje za razgovor s ovako visokim gostom", kazao je Šarović.

Kopirati
Drag cursor here to close