Do sada prijavljeno više od 20.000 birača

Do 24. srpnja rok za prijavu za glasovanje izvan BiH

Prijava nije toliko komplicirana, pogotovo za birače koji žive izvan BiH, koji imaju jedan od važećih CIPS-ovih dokumenata.
Vijesti / Politika | 13. 07. 2018. u 16:20 Fena
Kopirati
Foto: Bljesak.info  / Ilustracija

Birači državljani Bosne i Hercegovine koji žive izvan BiH ili koji će na dan izbora u BiH u listopadu, biti izvan BiH mogu ostvariti svoje biračko pravo tako što će se prijaviti za glasovanje iz inozemstva putem pošte ili u diplomatsko-konzularnom predstavništvu (DKP), ukoliko Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH odluči u odnosu na broj birača koji bude zainteresiran da otvori biralište u određenom DKP-u'', kazala je Feni glasnogovornica SIP-a BiH Maksida Pirić.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podsjetila je da se prijave podnose na obrascu PRP-1, koji je dostupan na web stranici SIP BiH zajedno s uputstvom i vodičem.

Pirić kaže da prijava nije toliko komplicirana, pogotovo za birače koji žive izvan BiH, koji imaju jedan od važećih CIPS-ovih dokumenata.

Pojasnila je da je dovoljno popuniti prijavni obrazac, potpisati ga i kopirati jedan od važećih CIPS-ovih dokumenata. Samim tim bit će mu prihvaćena prijava i bit će upisan da glasuje izvan BiH.

Pirić navodi da je do 5. srpnja ove godine, kada je pravljen presjek, bilo već više od 20.000 prijavljenih birača da glasuju iz inozemstva. Napomenula je da je rok za prijavu do 24. srpnja do ponoći.

''Prijave mogu dostaviti putem maila, putem pošte, a mogu poslati i putem faksa. Ono što je najjednostavnije je putem maila, kada ih naši službenici koji su zaduženi za prijem takve pošte obavještavaju ukoliko eventualno ima nekih nedostataka, tako da imaju dovoljno vremena da ih otklone i da dostave ispravnu prijavu za glasovanje izvan BiH'', kazala je Pirić.

Kopirati