Zbog financijskih izvještaja

Disciplinska prijava protiv članova VSTV-a

VSTV je usvojio Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja sudaca i tužitelja kojim se, između ostalog, regulira i pitanje provjere imovinskih kartona.
Vijesti / Politika | 13. 03. 2019. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Visoko sudsko tužiteljsko vijeće

Sudac Okružnog suda u Banja Luci Milan Blagojević podnio je disciplinsku prijavu protiv članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) zbog donošenja “protuustavnog i protuzakonitog” Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja sudaca i tužitelja.

U izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Blagojević je potvrdio da je podnio prijavu jer su se članovi VSTV-a, prema njegovim riječima, suprotno Ustavu, pretvorili u zakonodavca i propisali prava i obaveze brojnih pravnih subjekata.

“Takva prava i obveze mogu se propisati samo zakonom, a znamo tko je zakonodavni organ u BiH”, naveo je Blagojević.

Financijski izvještaji

VSTV je usvojio Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja sudaca i tužitelja kojim se, između ostalog, regulira i pitanje provjere imovinskih kartona. Međutim, Agencija za zaštitu osobnih podataka je zabranila VSTV-u da vrši obradu ličnih podataka sudaca i tužitelja prilikom izrade financijskih izvještaja i imovinskih kartona, navodeći da se krši pravo na privatnost sudaca, tužitelja i njihovih srodnika, kao i da se krše zakoni o VSTV-u i jedinstvenom matičnom broju i odredbe Konvencije o borbi protiv korupcije.

Iz VSTV-a su priopćili da će odložiti primjenu Pravilnika i organizirati sastanak s predstavnicima Agencije.

Rješenje Agencije je doneseno na osnovu prigovora koji je uputilo Udruga sudaca Suda BiH, a podržalo Udruga sudaca Republike Srpske.

Disciplinskom prijavom, koju je podnio sudac Blagojević, obuhvaćeni su predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, članovi Berina Alihodžić i Selim Karamehić, kao i ostali članovi koji su glasovali za usvajanje Pravilnika.

Za prijavljene postoji sumnja

“Za sve prijavljene postoji osnovana sumnja da su nemarno i nepažnjom vršili svoju službenu dužnost, te s namjerom u tom svojstvu očigledno kršili Zakon o VSTV-u”, stoji u disciplinskoj prijavi.

Sudac Blagojević smatra da su prijavljeni, “samovoljno i protivno zakonu, dali sebi pravo da podzakonskim propisom propišu subjekte koji objavljuju, odnosno pravne subjekte koji imaju pravo da pristupaju navedenim financijskim izvještajima, iako je to isključivo zakonska domena”.

“Usprkos tome što to, nažalost, ni do danas nije propisano zakonom, to ne daje pravo prijavljenima da oni donesu navedeni Pravilnik, kao podzakonski propis, pa da to prijavljeni učine umjesto zakonodavca. Zašto? Pa naprosto zato što ne postoji nijedan domaći zakon koji ovlašćuje VSTV BiH da donosi podzakonski propis kakav je predmetni Pravilnik koji su samovoljno donijeli prijavljeni”, navedeno je, između ostalog, u obrazloženju prijave.

Financijski izvještaji

Prema prijavi, Zakon o VSTV-u omogućuje da od sudaca i tužitelja zahtijevaju i dobivaju godišnji financijski izvještaj pa zbog toga “VSTV može samo da propiše obrasce na kojima mu suce i tužitelji dostavljaju financijske izvještaje”.

“Dakle, ni ova odredba, a ona je jedina odredba o ovom pitanju koja postoji u Zakonu o VSTV-u, ne ovlašćuje prijavljene da učine ono što su protupravno učinili navedenim Pravilnikom”, stoji u prijavi, uz obrazloženje da su prijavljeni povrijedili Ustav BiH i zloupotrijebili članstvo u VSTV-u.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić za BIRN BiH je kazala da svako može podnijeti prijavu i da zbog toga ne želi je komentirati.

''Ranije sam na sjednicama više puta ukazivala na nezakonitosti određenih odredbi Pravilnika, ne ovog posljednjeg, nego niza pravilnika, koji su doneseni po preporukama stručnjaka iz Europske komisije. Činjenica je da je sam VSTV izrazio sumnju da li ovi pravilnici mogu proći kod Europske komisije ali su dobili odgovor da mogu. Činjenica je i da su stručnjaci podcrtali da unaprijedimo pravilnike u okviru svojih zakona, a ono što nije regulirano da se predloži izmjena zakonodavnog okvira. VSTV je išao time da uredi pravilnike tako da su izišli iz okvira zakona'', kazala je ona.

Novi zakon

Iako to nema veze s disciplinskom prijavom, sudac Blagojević smatra da treba biti donesen novi zakon ili dopuniti Zakon o VSTV-u, kojim će biti propisana obveza svih domaćih sudaca i tužitelja da podnesu financijske izvještaje o imovini, što uključuje i imovinu njihovih supružnika i ostalih članova obitelji, te da se zakonom propiše pravo javnosti da ima uvid u imovinske kartone svakog suca i tužitelja.

Kao razlog, sudac Blagojević je naveo da se “time izgrađuje i učvršćuje autoritet našeg pravosuđa” i javnost će saznati ima li među sucima i tužiteljima bogataša i superbogataša, a što ne mogu postati od sudske ili tužiteljske plaće.

Iz Ureda disciplinskog tužitelja nisu za BIRN BiH potvrdili jesu li zaprimili prijavu Blagojevića.

Na upit što očekuje od prijave, Blagojević je odgovorio da ako tužitelj odbaci istu, time će dati zeleno svjetlo prijavljenima kao članovima VSTV-a da mogu, ne samo u ovom nego i u narednim slučajevima, kršiti zakon kada donose odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close