FUP

Direktor policije tek nakon izbora 2022.?

Zakon o unutarnjim poslovima Federacije BiH predviđa da Vlada imenuje direktora policije na osnovu liste koju je utvrdio Nezavisni odbor.
Vijesti / Politika | 10. 07. 2021. u 09:31 Bljesak.info
Vlada Federacije BiH nije imenovala direktora Federalne uprave policije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH nije imenovala direktora Federalne uprave policije. Proces izbora direktora zaustavljen je prije više od dvije godine, kada je Vlada donijela zaključak kojim je stavila van snage proceduru imenovanja direktora. Nijedan kandidat nije dobio podršku, izvještava BHRT.

Zakon o unutarnjim poslovima Federacije BiH predviđa da Vlada imenuje direktora policije na osnovu liste koju je utvrdio Nezavisni odbor.

Nova procedura 

Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara kaže da direktor Federalne uprave policije nije imenovan zbog neimenovanja nove vlade, i da vjerojatno neće biti imenovan do okončanja izbora 2022. godine, jer u lipnju 2019. godine nitko nije očekivao da će se i sljedeće dvije godine zadržati Vlada iz prethodnog mandata.

''Mislim da se sada ponovo treba provesti nova natječajna procedura i onda će vlada zauzeti stav i po tom pitanju. Mislim da je sada stvar na Nezavisnom odboru da ponovo raspiše proceduru i dostavi Vladi na potvrđivanje'', kaže Čampara.

Iako se problem prebacuje na Nezavisni odbor Parlamenta FBiH,  predsjednik odbora Mirko Milićević kaže da je pravno situacija drugačija na kantonalnim nivoima, te da je po zakonu Vlada Federacije bila dužna imenovati jednog od kandidata sa predložene liste.

Milićević ističe da neimenovanje nove vlade nije razlog da se ne imenuje i direktor Federalne uprave policije.

Ovlasti

''Nezavisni odbor nema ovlaštenja, po mom sudu, da u ovakvim situacijama poništava natječaj za izbor ravnatelja Federalne Uprave policije'', rekao je.

BHRT navodi kako ova specifična situacija nije precizirana ni Zakonom o unutrašnjim poslovima, što dovodi do pravnog vakuuma kada je riječ o daljnjoj proceduri na relaciji Vlada FBiH-Nezavisni odbor.

Novinarka Amra Vrabac kaže da je Vlada glasala za svako pojedinačno ime sa liste, ali da nitko nije dobio potrebnu podršku. Zaključak Vlade je, podsjeća, da se poništi ova liste koja je ranije izabrana.

Na listi kandidata su: Zoran Galić, Milan Galić, Ensad Korman, Robert Perić, Ljuban Frljić, Mustafa Hujdurović i Zoran Čegar.

Zoran Galić, trenutni direktor Granične policije BiH, prema rang- listi ima najviše bodova, međutim, na sjednici Vlade podršku je dobio samo od HDZ-a BiH. Ministar Čampara prošle godine je odbio podržati prijedlog o imenovanju Zorana Galića, iz razloga što ministar unutarnjih poslova i direktor FUP-a ne smiju biti iste nacionalnosti, navodi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close