Političke konzutacije

Dijaspora predstavlja most između BiH i Švicarske

Političke konzultacije BiH i Švicarske Konfederacije
Vijesti / Politika | 14. 05. 2019. u 23:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR Ministarstvo vanjskih poslova / S konzutacija

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i zamjenica državnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije Krystyna Marty Lang predvodili su izaslanstva dvaju ministarstava na političkim bilateralnim konzultacijama danas u Sarajevu.

Razgovarano je o odnosima BiH i Švicarske Konfederacije, političkoj situaciji, europskim i euroatlantskim integracijama u BiH, regionalnoj suradnji, migrantskoj krizi, multilateralnoj suradnji između dvije zemlje te drugim aktualnim temama.

Brkić i Lang naglasili su značaj kontinuiteta održavanja političkih konzultacija između BiH i Švicarske Konfederacije, s ciljem unapređenja suradnje dviju zemalja.

Tom prigodom Brkić je izvijestio je o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i procesu uspostave vlasti nakon Općih izbora održanih prošle godine. Posebice je naglasio važnost da se u BiH što prije formira vlast na svim razinama kako bi se nastavili reformski procesi.

Istaknuo je da, unatoč izazovima EU kao što su Brexit i izbori za Europski parlament, naša zemlja očekuje tijekom 2019. pozitivno mišljenje Europske komisije (Avis) o zahtjevu za članstvo u EU. Ocijenio je kako bi dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU bio najbolji poticaj za nastavak reformi važnih za pristupanje EU i bitan doprinos ukupnoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti u BiH.

Brkić je izrazio zahvalnost švicarskoj vladi na dugoročnom angažmanu u potpori razvoju naše zemlje, koja se nastavlja kroz Strategiju suradnje 2017-2020 u nekoliko različitih područja, s naglaskom na aktualne projekte koji se provode u suradnji s institucijama BiH.

Izaslanstvo Švicarske izrazilo je potporu naporima Bosne i Hercegovine u ispunjavanju obveza na putu ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u kao i reformskim procesima, što Švicarska potvrđuje i programima razvojne suradnje koje provodi u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o pitanjima migracija. Naglašen je značaj nastavka aktivnosti u sklopu partnerstva u području migracija koje se odvija na temelju Memoranduma o razumijevanju o partnerstvu u oblasti migracije između BiH i Švicarske. Istaknuto je i da bosanskohercegovačka dijaspora predstavlja most između dviju zemalja i temelj za jačanje bilateralnih odnosa, posebice u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja, ali i promociju potencijala BiH u Švicarskoj.

Razmijenjena su mišljenja i o aktualnim regionalnim i međunarodnim pitanjima, kao što je jačanje regionalne suradnje u sklopu Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close