Čolak

DF-ova rješenja nisu rješenja

Čolak ističe kako je Ustavni sud BiH, u presudama po apelacijama Alije Izetbegovića i Bože Ljubića, potvrdio kako se mora osigurati jednakopravnost triju naroda…
Vijesti / Politika | 06. 02. 2020. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ustavno načelo o kolektivnoj jednakosti zabranjuje bilo kakvu dominaciju u strukturama vlasti, zabranjuje bilo kakvu privilegiju bilo kojega naroda", rekao je Bariša Čolak, izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH reagiravši na prijedlog Demokratske fronte Željka Komšića o izmjenama Izbornog zakona.

Čolak kaže kako su ti prijedlozi suprotni zaključcima više presuda Ustavnog suda BiH, kojima se jamči jednakopravnost triju naroda, te praksi nacionalno složenih zemalja u Europi.

Naime, dužnosnici DF-a su predložili izmjene Izbornog zakona kojim su zatražili da se izbriše nacionalna odrednica prigodom izbora članova Predsjedništva BiH, da se Dom naroda popunjava po popisu iz 1991. te da se u biti primijeni građanski sustav većine po načelu jedan birač jedan glas.

Čolak ističe kako je Ustavni sud BiH, u presudama po apelacijama Alije Izetbegovića i Bože Ljubića, potvrdio kako se mora osigurati jednakopravnost triju naroda prigodom izbora političkih predstavnika.

Kaže kako izabrani politički predstavnici u tijelima vlasti koji su definirani za pojedine narode moraju biti izraz političke volje toga naroda, a da su prijedlozi DF-a posve suprotni tome načelu.

"To govori da su svi prijedlozi DF-a posve protivni odlukama Ustavnog suda iz 2000. o konstitutivnosti naroda te onoj iz 2016. u predmetu Ljubić, koja izričito traži da izabrani dužnosnici na administrativno-političkim razinama budu legitimni predstavnici naroda, odnosno da postoji veza između predstavnika i zajednice koju predstavlja", pojasnio je.

Čolak je, kako prenosi Hina, odbacio tvrdnje kako presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu nalaže brisanje nacionalne odrednice kod izbora članova Predsjedništva BiH.

"Nitko nigdje ne traži da se mora izbrisati nacionalni predznak u Ustavu BiH. Nečije želje su nešto posve drugo", rekao je Čolak i dodao kako se na drugačiji način može otkloniti diskriminacija da se i predstavnici manjina mogu kandidirati za najviše funkcije u državi.

Izaslanik HDZ-a BiH u državnom Domu naroda Bariša Čolak odbacio je navode i kako je europska praksa da se u nacionalno složenim zemljama provodi sustav dominacije većinskog naroda, kao što to sugerira DF.

"Europski standard jedan čovjek jedan glas vrijedi u složenim zajednicama samo na lokalnoj razini i donjem domu Parlamenta. Na višim razinama, posebno onima gdje postoje dvodomni parlamenti samo u donjem domu primjenjuje se načelo jedan čovjek jedan glas", pojasnio je.

Pri tome je naveo primjere višenacionalnih zajednica poput Belgije ili Švicarske.

Prijedlog DF-a o izmjenama Izbornog zakona dolazi u vrijeme kada HDZ BiH i SDA vode razgovore o izmjenama Izbornog zakona, što je višegodišnji prijepor koji stoji kao zapreka u međunacionalnim odnosima, ali i napredovanju zemlje prema europskim integracijama.

Kopirati
Drag cursor here to close