Reakcija

DF: Nama vlast nije prioritet

Ulaze u vlast svjesni da donose nepopularnu odluku, ali da su između partije i države izabrali državu za razliku od prijatelja iz SDP-a koju su izabrali partiju.
Vijesti / Politika | 06. 04. 2019. u 10:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dok Republika Srpska pravi rezervni sastav policije, a gospodin Čović oživljava Herceg-Bosnu, SDP se bavi DF-om i bježi u opoziciju. Nama vlast nije prioritet. Nama je prioritet Bosna i Hercegovina'', poručuje u priopćenju Demokratska fronta.

Dalje se navodi kako oni ulaze u vlast svjesni da donose nepopularnu odluku, ali da su između partije i države izabrali državu za razliku od prijatelja iz SDP-a koju su izabrali partiju.

Ono što je očigledno iz svih reakcija i na što su izrazito ponosni je da do sada niko nije imao primjedbi na sam tekst Sporazuma, odnosno na osam ciljeva koji zasigurno i Bošnjacima, i Srbima, i Hrvatima, kao i Ostalima i svim građanima Bosne i Hercegovine daju nadu, te smatraju da će se implementacijom usuglašenih ciljeva u velikoj mjeri unaprijediti život ljudi u Bosni i Hercegovini.

Nisu ''bošnjačka stranka''

Iz Demokratske fronte poručuju da stranka nikada nije bila niti će ikada biti „bošnjačka stranka“ o čemu svjedoče, kako navode, dvije važne činjenice.

''Za razliku od SDP-a BiH kojem su predsjednik, generalni sekretar i direktor Stranke Bošnjaci, koji su kandidirali člana Predsjedništva iz reda Bošnjačkog naroda, te koji imaju izaslanika u Domu naroda PS BiH također u Klubu Bošnjaka, predsjednik i generalni sekretar Demokratske fronte su Hrvati, predsjednik Glavnog odbora je Srbin, 22% članova Predsjedništva su Hrvati, 11% Srbi, te 3% članova su Bosanci i Hercegovci i 3% neopredijeljeni'', navodi se u priopćenju te napominje kako je Demokratska fronta  kandidirala člana Predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda koji je izabran, kao i poslala Hrvata u Dom naroda PS BiH koji je također izabran. 

''Iako je tako, stavovi Demokratske fronte su dijametralno različiti od stavova HDZ-a, a čini nam se da su stavovi čelnika SDP-a BiH savršeno koordinirani upravo sa njihovim stavovima, posebno imajući u vidu da je generalni sekretar SDP-a na jednom od sastanaka BH bloka rekao da je prihvatljivo u vlast ići sa HDZ-om i SBB-om, ali nije sa SDA, što bi po istoj logici značilo da je SDP hrvatska stranka'', zaključuju u priopćenju.

Bitni su svi građani BiH

U priopćenju stoji da su pojedine izjave predstavnika političkih partija su fašistoidne i na granici govora mržnje i njima želimo reći da jedine dvije stvari o kojima Demokratska fronta želi razgovarati jesu da svi građani Bosne i Hercegovine budu jednaki i da od osam dogovorenih ciljeva svi imaju koristi i da će Demokratska fronta zastupati sve one čije se hrvatstvo, srpstvo ili bošnjaštvo diskriminatorno poriče, kao i sve građane Bosne i Hercegovine, Jevreje, Rome i Ostale koji ovu zemlju smatraju svojom domovinom.

Ono što imaju reći o statusu BH bloka jeste da i dalje stoje na stanovištu da je to sjajna ideja koju naši prijatelji nisu prepoznali i iskoristili na pravi način s obzirom da ta ideja zastupa barem 300 tisuća građana koji su im dali glas da uđu u vlast i zastupaju njihove interese, a ne da četiri godine provedu u hladovini opozicije.

''U BH blok nas niste uveli, pa nas iz njega ne možete ni izvesti, BH blok nije birokratska tvorevina, već ideološka za koju se borimo bez obzira na stavove naših drugova, te na njihovo mišljenje izneseno 5. veljače, na posljednjem sastanku Bloka, kada su rekli da ih mi toliko plašimo svojom argumentacijom da bi pojedine osobe trebale obući maskirne uniforme (nastavit će se...), a što je posebno razočaravajuće jer u tijeku  pregovora nisu spomenuli radnike, penzionere, borce, nezaposlene,civilne žrtve rata, trudnice, mlade i mnoge egzistencijalno ugrožene kategorije društva'', navodi se.

Također, smatraju politički nezrelim propustiti šansu kako da BH blok participira u svim institucijama, tako i da bude nezaobilazan faktor u odlučivanju o budućnosti Bosne i Hercegovine.

Hvala SDA

''Na kraju, programski ciljevi koji su dio Sporazuma potpuno su socijaldemokratski i koristimo priliku da se zahvalimo Stranci demokratske akcije koja je prihvatila naše ciljeve i principe, te obavještavamo sve one koji se brinu na koji način ćemo pregovarati sa bilo kojom partijom koja bi mogla biti u izvršnoj vlasti, da nemaju razloga za brigu, jer će Demokratska fronta iskoristiti sve demokratske mehanizme, u skladu sa izbornim legitimitetom koji nosi Demokratska fronta i njen predsjednik, kako bi ispunili obećanja koja smo dali građanima ove zemlje'', stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close