Prepucavanje

DF: Bošnjaci mogu birati hrvatskog člana Predsjedništva i obratno

U priopćenju DF-a se navodi da Hrvati imaju pravo lasovati za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, a i Bošnjaci imaju pravo glasovati za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.
Vijesti / Politika | 28. 07. 2019. u 14:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska fronta BiH se oglasila povodom priopćenja HDZBiH  o reformama  izbornog zakonodavstva. 

U priopćenju DF-a se navodi da Hrvati imaju pravo lasovati  za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, a i Bošnjaci imaju pravo glasovati  za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

Biračko pravo ne proističe iz pripadništva naciji već iz same činjenice da svaki čovjek kao građanin može da bira koga želi, dodaje se.

Objavljivanje Mišljenja Europske komisije ističu iz Demokratske fronte BiH politika koja je obmanjivala domaću javnost o tome kako se treba osigurati tzv. „legitimno političko predstavljanje naroda doživjela pred institucijama EU poraz". 

''U Mišljenju Europske komisije, bez mogućnosti drugačijih i slobodnijih interpretacija postoji jasna analiza što to u našoj zemlji nije usklađeno s evropskim standardima'', istaknuto je. 

U priopćenju se navodi da Ustav BiH sadrži dijelove u kojima postoji etnički utemeljen način izbora dužnosnika, kao i način donošenja odluka na etnoteritorijalnom principu, a što nije u skladu s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, stoga nije moguće dodatno jačanje etničkog modela po mišljenju Europske komisije. 

Izbor, sastav i način odlučivanja o kolektivnom šefu države i zakonodavnim organima vlasti, daje prednost ili je rezerviran isključivo za pripadnike konstitutivnih naroda, što, po mjerama i prekorukama EK zahtijeva neophodne reforme kako bi se svim građanima BiH osigurala konzumacija njihovih političkih prava u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava iz paketa Sejdić-Finci i druge vezane presude. 

Izmišljanjem za Europu nepostojećih termina kao tzv "legitimno predstavljanje naroda", HDZ zapravo poništava kandidatski status BiH i odlaže ga na ko zna koje vrijeme, kao i daljnji europski put BiH, priopćeno je iz DF BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close