(Ne)službeno

Demokratska fronta ulazi u pregovore oko formiranja vlasti

Hoće li DF ući u vlas ovisi od samih pregovora sa SDA, SNSD-om i HDZ-om
Vijesti / Politika | 21. 03. 2019. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska fronta (DF) krenut će u pregovore oko eventualnog formiranja vlasti na državnom nivou zajedno sa SDA, SNSD-om i HDZ BiH, kao i na razini Federacije BiH, potvrdilo je za novinsku agenciju Patria više sugovornika iz vrha te stranke, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti.

Ta vijest bi trebala biti službeno potvrđena ovaj ili početkom narednog tjedna.

"Hoćemo li ući u vlast, ovisi od samih pregovora", rekao je Patriji jedan od sugovornika.

Vlast u Državnom parlamentu i Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, što je ekvivalent državnoj vladi, činit će etnonacionalne stranke SDA, SNSD i HDZ, a od 7. listopada, kada su održani Opći izbori u BiH, tražio se i četvrti partner, kako bi parlamentarna većina bila stabilnija.

Brojni analitičari su ranije komentirali da taj četvrti partner treba biti jedna od stranaka lijeve orijentacije, kako bi se stvorila protuteža etnonacionalnim strankama, koje bi zemlju mogle dodatno odvesti u krivom smjeru budu li same upravljale procesima u Bosni i Hercegovini.

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Naša stranka (NS), koje su s DF-om formirale neformalnu koaliciju lijevih i građanskih stranaka "BH Blok", već su odbile ući u vlast, opredjeljujući se za opoziciju u naredne četiri godine, pravdajući svoj potez time da ne žele biti dio vlasti u kojoj su i nacionalne stranke.

Predsjednik DF-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je nedavno za podgoričku “Pobjedu” da logika 'vječne opozicije' ljevicu bi mogla doći glave”, te da se potrebno uhvatiti u koštac s problemima, a ne izmicati se od njih. Sarajevski politički magazin “Start” objavio je prošle sedmice intervju s Komšićem pod naslovom “Događaji nas tjeraju u vlast”, dok je sam Komšić rekao da su ljudi u DF-u “spremni da uđu u borbu.”

Ivo Komšić, profesor s Univerziteta u Sarajevu i bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine izjavio je nedavno za Federalnu televiziju da se “namjestila prilika da nacionalne stranke ne mogu formirati vlast same”, dodajući da tu priliku trebaju iskoristiti stranke okupljene oko BH boka, kako bi se zaustavile retrogradne politike u BiH ali i one iz susjednih zemalja koje, kako je rekao, nasrću na teritorijalni integritet i državni suverenitet Bosne i Hercegovine.

“Stvari za koje se zalaže BH blok nama trebaju odmah, a ne za četiri godine”, rekao je profesor Komšić, dodajući da bi vlast bez lijevih stranaka oslabila i ulogu Željka Komšića koju on, kao političar europskih shvaćanja, sada ima u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane dr. Zijad Bećirović smatra da se ulazak DF-a u vlast ni u kojem slučaju ne treba promatrati kao beneficija sudjelovanja u izbornom procesu zemlje. On je rekao da je ulazak DF-a u vlast s nacionalnim strankama u Bosni i Hercegovini neizbježan, nema alternativu, ako se žele blokirati negativni trendovi u društvu, koje u zemlji produžuju etnonacionalne politike. Bosna i Hercegovina, rekao je Bećirović, nema mogućnost izvanrednih izbora, pa bi, dodao je, bilo vrlo opasno prepustiti vlast samo nacionalnim strankama i u naredne četiri godine.

Kopirati
Drag cursor here to close