Ruke u zraku

Demokratska fronta ugledala većinu

Za zastupnike DF-a i GS-a, jedna od spornih točaka u proračunu je i predviđenih gotovo 14 milijuna za povećanje plaća.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2019. u 13:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nastavak Konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, točnije način glasovanja zastupnika za prijedlog popunjavanja rukovodstva doma i u nastavku, način glasovanja zastupnika o Prijedlogu proračuna FBiH za 2019. godinu, jasno je naznačio moguću parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu'', priopćila je Demokratska fronta prenoseći stav poslaničkog kluba te stranke i Građanskog saveza.

''Ozbiljnom argumentacijom, hitnost procedure donošenja proračuna osporavali su predstavnici: DF-a, SDP-a i NS-a, no uz podršku SDA, HDZ-HNS, SBB-a, PDA i A-SDA i uz suzdržanost Naroda i pravde, HDZ 1990, Laburističke stranke i jednog zastupnika Nezavisnog bloka, hitna procedura je usvojena. Nakon višesatne rasprave o proračunu, podnošenja brojnih amandmana, proračun je usvojen s 57 glasova 'za', 'protiv' je bilo 25, a četiri 'suzdržana'. Proračun su podržale: SDA, HDZ-HNS, SBB, PDA, A-SDA, HDZ1990 i Laburistička stranka. Dakle, nastavlja se praksa donošenja proračuna s kašnjenjem dostavljanja Prijedloga od Vlade, bez javne rasprave, što je svakako u konačnici razlog upućivanja brojnih amandmana na tekst Prijedloga, pri čemu je Vlada ponovo pokazala neviđenu bahatost odbivši sve predložene amandmane'', priopćeno je iz DF-a.

Kroz Prijedlog proračuna koji je sačinila Vlada Federacije jasno je da građani u mnogim segmentima života u Federaciji neće osjetiti nikakva konkretna poboljšanja, smatraju zastupnici DF-a i GS-a.

''Obraćanje premijera Novalića i floskule o tome kako nam proizvodnja raste, poslovno okruženje sve je povoljnije, bilježimo ekonomski rast itd., samo je još jedna potvrda da građani i izvršna vlast žive u dva paralelna svijeta. U obrazloženju pojedinih stavki, u najmanju ruku ima i vrlo upitnih tvrdnji, a jedna od njih je da je u Federaciji uvezan staž za sve radnike koji su stekli uvjete za mirovinu'', navede iz DF-a. 

Za zastupnike DF-a i GS-a, jedna od spornih točaka u proračunu je i predviđenih gotovo 14 milijuna za povećanje plaća.

Iz DF-a ističu da su zastupnici Kluba uz te stranke i Građanskog saveza jasno rekli stav o tom pitanju, koji je na neki način već odavno izrečen kroz upućivanje u parlamentarnu proceduru Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH kroz koji su jasno definirana smanjenja plaća izabranih dužnosnika.

''Povećanje osnovice nikako ne može biti opravdano za izabrane dužnosnike, no to ne znači da nije opravdano za radnike kojim više od deset godina nije povećana plaća i kojim je ta osnovica nekada davno nepravedno smanjena'', navodi se.

Među odbijenim amandmanima na Prijedlog proračuna i zakona o izvršavanju proračuna našli su i amandmani zastupnika Kluba Demokratske fronte i Građanskog saveza, kojim su pokušali osigurati sredstva koja nisu u značajnoj mjeri predviđena u oblastima borbe protiv korupcije i kriminala, za bolju zdravstvenu zaštitu građana, održivost i razvoj poljoprivrede, provođenje Zakona o zaštiti od nasilja nad ženama i djevojčicama, rješavanje pitanja ujednačavanja porodiljskih naknada, projekte iz oblasti kulture, zaštitu nacionalnih spomenika ''stare jezgre grada Mostara i zaštitu i rehabilitaciju Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, uz podršku donošenja proračuna za grad Mostar uz mnogo veću odgovornost i transparentnost''.

''Ovo je bio samo pokušaj nastavka našeg djelovanja da se kroz proračun odgovorno rješavaju teška otvorena pitanja građana ove zemlje. U pravcu nastojanja da podržimo borbu za prava građana Klub zastupnika Demokratske fronte i Građanskog saveza predao je u parlamentarnu proceduru i Nacrt zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica koja su definirana u ranijem razdoblju, nakon tematske sjednice o pitanjima boračke populacije. Mi ćemo nastaviti borbu da realiziramo ono što smo građanima u predizbornoj kampanji i obećali, bez obzira sudjelovali u obnašanju vlasti ili bili u opoziciji. Jučerašnji dan pokazao je tko prodaje obraz i pod noge baca danu, javno izrečenu riječ i obećanje građanima ove zemlje'', poručili su iz Kluba zastupnika DF-a i GS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close