Odlukom Vlade KS

Deen i Hari Mata Hari ostali bez mirovinskog i invalidskog osiguranja

Samostalni umjetnici Deen i Hari Mata Hari ostali su bez mirovinskog i invalidskog osiguranja koje im je plaćala Vlada KS.
Vijesti / Politika | 02. 04. 2019. u 21:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Avaz.ba / Hari Mata Hari i Deen

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo donijelo je rješenja o prestanku prava na uplatu doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje Hajrudinu Varešanoviću i Fuadu Backoviću zbog neispunjavanja zakonskih obaveza.

Naime, 31. ožujka 2019. godine istekao je rok po Zakonu o istaknutim samostalnim umjetnicima ( član 14., stav 3.) do kada je Hajrudin Varešanović bio obavezan Stručnoj komisiji za sticanje, reviziju, mirovanje i prestanak statusa istaknutih samostalnih umjetnika dostaviti ovjerenu izjavu od strane nadležnog organa, datu pod moralnom i materijalnom odgovornošću da je u prethodnoj kalendarskoj godini ostvario prihod manji od dvostrukog godišnjeg prosjeka neto plaće ostvarene u Kantonu Sarajevo.

Upravo po tom osnovu samostalni umjetnik ostvaruje pravo na uplatu doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Stoga je Ministarstvo kulture i sporta KS, u skladu sa Zakonom o istaknutim samostalnim umjetnicima i Odlukom o uvjetima i postupku priznavanja prava istaknutih samostalnih umjetnika na uplatu doprinosa iz Proračuna Kantona Sarajevo, donijelo Rješenje o prestanku prava na uplatu doprinosa mirovinskog i invalidskog osiguranja za Hajrudina Varešanovića.

Također, Fuad Backović nije ispunio zakonsku obavezu (član 15., stav 1. i član 24., stav 1. Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima) za dostavu potpunog i dokumentiranog dokaza o kontinuiranom umjetničkom djelovanju u prethodnoj kalendarskoj godini.

S obzirom na to da Backović nije dostavio potpun i dokumentiran dokaz o kontinuiranom umjetničkom djelovanju u prethodnoj kalendarskoj godini, Ministarstvo kulture i sporta KS donijelo je Rješenje o prestanku prava na uplatu doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za Fuada Backovića.

Rješenja stupaju na snagu s danom donošenja.

Ministarstvo kulture i sporta KS redovno ažurira Registar istaknutih samostalnih umjetnika u koji se unosi svaka promjena (mirovanje statusa - neuplaćivanje doprinosa i drugi slučajevi), te će nakon što Stručna komisija izvrši provjeru izjava, ponovo biti ažuriran, stoji na web stranici Vlade KS.

Kopirati
Drag cursor here to close