Mirovni dogovor

Daytonski sporazum: 26 godina od dogovora

26 godina nakon Daytona situacija je takva da je dio državnih institucija blokiran, a BiH u najvećoj političkoj krizi od njegova potpisivanja.
Vijesti / Politika | 21. 11. 2021. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 26 godina u vojnoj zračnoj bazi Wright Patterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio dogovoren je Daytonski mirovni sporazum. 

Naime, 14. prosinca 1995. godine u Elizejskoj palači u Parizu Daytonski mirovni sporazum su potpisali predsjednik RBiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman te srbijanski predsjednik Slobodan Milošević. 

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ili Daytonski sporazum naziv je mirovnoga dogovora iz baze zračnih snaga Wright-Patterson u Daytonu, Ohio, SAD, o uređenju Bosne i Hercegovine nakon rata 1992.-1995.

Okončanje rata

Tim dokumentom službeno je okončan skoro četverogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih, i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

"Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut", kazao je Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Daytonskog sporazuma u Parizu.

Najveći uspjeh Daytonskog sporazuma je što je njime okončan rat. Francuska je čuvar originala Daytonskog sporazuma. Današnja politička podjela i struktura vlasti u Bosni i Hercegovini dogovoreni su kao dio Daytonskog sporazuma.

Sastavni dio tog dokumenta je i ustav temeljem kojeg funkcionira današnja Bosna i Hercegovina.

Politička kriza

Sporazum je bio kočnica rata, ali kroz sljedećih 26 godina pokazalo se da Daytonski sporazum stvara mnoge probleme. Postao je izvor nesuglasja triju strana. Tumačio se na razne načine. Donio je ustavne i pravne odredbe koje vrijede i danas. U mnogim odredbama postao je kočnica suživota.

26 godina nakon dovora o Daytonu situacija je takva da je dio državnih institucija blokiran, a BiH u najvećoj političkoj krizi od njegova potpisivanja. 

Jedan od članova Predsjedništva BiH gotovo svakodnevno prijeti odvajanjem, a pozivanje na rat u BiH je postala svakodnevica. 

Ipak, ponovno strani predstavnici dolaze u BiH kako bi 'smirili' situaciju, a na koliko dugo ostaje vidjeti. 

Kopirati
Drag cursor here to close