Nema(j) drugih Daytona

Dayton je jedan, a dijaloga nema zbog stranaca

"Ovo nisu devedesete, ovdje nitko ne poziva na sukobe, poziv iz Republike Srpske je poziv na dijalog, koji je u BiH zamro u dobroj mjeri zahvaljujući miješanju stranih diplomata…'', rekao je Dodik.
Vijesti / Politika | 29. 04. 2021. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je kako za Republiku Srpsku ne postoji drugi Daytonski sporazum i da ne bi trebalo da postoji ni za ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona, čija država je naporno radila da dođe upravo do toga što on zove retrogradnim.

Da smo se držali…

"Da smo se svi držali izvornog teksta Daytonskog sporazuma BiH bi danas zatvarala poglavlja na svom europskom putu, a ne bi bila u čekaonici za kandidatski status", izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentira Nelsonov autorski tekst u kojem je naveo da pojedini političari žele da se vrate "na retrogradni 'izvorni Dayton'".

Dodik je rekao kako je nesporna uloga SAD u posredovanju i kreiranju Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je završen rat, ali i uspostavljen politički sustav kojim je u BiH legalizirana nova unutarnja organizacija, prema kojoj je, kako i sam Ustav kaže, BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

To što je parafirano u Daytonu, kasnije potpisano u Parizu, istaknuo je Dodik, bila je mjera onoga na što je Republika Srpska pristala da potpiše sve anekse tog Sporazuma.

Ovo nisu devedesete

"Zato prilično nespretno i ostrašćeno zvuči kovanica koju koristi veleposlanik Nelson o retrogradnom izvornom Daytonu, jer Daytonski sporazum je jedan i njega su potpisale sve strane u BiH uz posredovanje SAD", ocijenio je.

Dodik je pojasnio da razgovori o budućnosti BiH, koje inicira Republika Srpska, upravo služe istom cilju o kojem Nelson govori, a to je - kako da dođemo do dogovora na pitanje kakva država će zadovoljiti potrebe sva tri konstitutivna naroda.

"Ovo nisu devedesete, ovdje nitko ne poziva na sukobe, poziv iz Republike Srpske je poziv na dijalog, koji je u BiH zamro u dobroj mjeri zahvaljujući miješanju stranih diplomata kojima smo poželjeli dobrodošlicu, ali im nismo dali mandat da uređuju naše živote kako oni misle da treba da izgledaju. Veleposlanik Nelson ne bi smio govoriti u ime građana BiH, što nerijetko čini, jer mu mandat za to nisu dali građani", ukazao je Dodik.

Istaknuo je kako je Republika Srpska u vrijeme pandemije osigurala liječenje za sve svoje građane, nijedan pacijent nije ostao bez potrebne njege, a u tijeku je proces cijepljenja, o čemu svjedoče svi, pa i Nelson.

Strani diplomati preuzeli ulogu domaćih političara

Dodik je rekao da je to sve urađeno zahvaljujući činjenici da je ta oblast, prema Daytonskom sporazumu, u nadležnosti entiteta, koje veleposlanik Nelson gleda kao prepreku našem razvoju i borbi s problemima.

"Primjedbe oko 'punjenja džepova' od strane domaćih političara, koje proizlaze iz pera veleposlanika Nelsona, izlaze iz okvira dobre diplomatske prakse i dokazuju upravo naše tvrdnje da su strani diplomati u BiH preuzeli ulogu domaćih političkih aktera, bez izbornog legitimiteta. Takav istup u bilo kojoj drugoj državi svijeta svakog veleposlanika bi doveo u nezavidnu poziciju, ali BiH očigledno ni za veleposlanika Nelsona nije dovoljno ozbiljna država ako on tako bezbrižno iznosi tako teške kvalifikacije", naglasio je Dodik.

Poručio je kako Republika Srpska ''ostaje posvećena miru, razvoju i dijalogu sa svima u BiH i neće odustati od nastojanja da do dogovora dođe ne sa SAD, već sa svojim komšijama Bošnjacima i Hrvatima, s kojima ćemo ili pored kojih nastaviti život i naglasio da bi se veleposlanik Nelson trebao radovati svakom dijalogu i dogovoru domaćih političara''.

Kopirati
Drag cursor here to close