Vrijeme je za promjene

Daviddi: BiH nema lidera s vizijom

BiH nema kredibilitet u EU, kaže Daviddi
Vijesti / Politika | 30. 01. 2021. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O europskom putu naše zemlje, promjeni visokog predstavnika, ali i ustavnim promjenama BiH, u Federaciji Federalna.ba je razgovarala s bivšim zamjenikom šefa Delegacije Europske unije Renzom Daviddijem.

"Mislim da je prošle godine EU imala veliki problem zbog pandemije u zdravstvenom sektoru, ekonomiji i socijalnom sektoru i sigurno proces proširenja nije bio prioritet. Također, u međuvremenu EU je pružila ruku zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije, aktivirala je dosta brzo jedan program za makrofinancijsku pomoć od 250 milijuna eura za BiH i zemlje Zapadnog Balkana. Ako se ova situacija normalizira vjerojatno proces proširenja može dobiti novi impuls ali iskreno treba da kažem da BiH ima veliki problem kredibiliteta prema EU institucijama i nekim zemljama članicama. Ako BiH hoće da ide naprijed prema EU mora promijeniti stav. Proces članstva u EU ima puno aspekata i zahtijeva velike promjene u institucijama, zakonodavstvu, pravosuđu, socijalnom sektoru. U listopadu 2019. EK je pripremila mišljenje o bh. aplikaciji za članstvo i taj dokument sadrži 14 preporuka za bh. institucije. Godinu i po poslije vrlo malo se dogodilo."

Ističe da BiH ima šanse da bude članica EU, ali to sve ide jako sporo.

O promjeni visokog predstavnika u BiH kaže da je on važan, ali je puno stvari važnije.

"Originalni zadatak OHR-a se puno promijenio kroz vrijeme. Uloga i mandat OHR-a nisu danas toliko jasni koliko su bili prije 20 godina. To je na neki način posljedica promjene politike međunarodne zajednice prema BiH. Visoki predstavniku odgovara Vijeću za implementaciju mira. U prošlosti ovo je bio važan forum za donošenje odluka. Danas dvije godišnje sjednice ovog Vijeća više čine kao ritual i to je, prema mom mišljenju, rezultat promjena stava članica Vijeća, naprimjer promjena stava Turske, Rusije, Amerike i EU prema BiH. Na dnevni red novog visokog predstavnika treba staviti prijedlog za revidiranje uloge, mandata i odgovornosti OHR-a. U BiH neće biti lako doći do nekog konsenzusa ali mislim da je obavezno probati."

Daviddi navodi da je Njemačka dio EU i njena pozicija treba da bude vezana za poziciju EU.

"Amerika je imala ogromnu ulogu u BiH i mislim da bez američke administracije ne bi bio moguć mirovni sporazum. Nisam baš siguran da danas američka administracija ima percepciju BiH jer imaju svoje i neke druge svjetske probleme. Istina, Biden je bio puno angažiran u BiH ali sada ima drugu ulogu i druge odgovornosti. Mislim da je BiH više europski nego američki problem."

Za suštinske promjene u BiH Daviddi kaže da su one jako velike.

"Proces europskih integracija nudi neke smjernice ali trenutno mislim da nema političkih lidera s vizijom. Mislim da je vrijeme da se pokuša nešto novo."

Kopirati
Drag cursor here to close