Komšić s veleposlanicima SAD-a i Velike Britanije

Dan uoči službene odluke: ima li rješenja za put BiH u NATO ili ne

Inače, za sutra su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH na kojim bi se trebalo odlučivati o ovim pitanjima, a stavovi su još nepromijenjeni.
Vijesti / Politika | 19. 08. 2019. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se veleposlanicima SAD-a i Velike Britanije u BiH Ericom Nelsonom i Matthewom Fieldom. Glavna tema - put BiH u NATO.

Inače, za sutra su zakazane dvije sjednice Predsjedništva BiH na kojim bi se trebalo odlučivati o ovim pitanjima, a stavovi su još nepromijenjeni. Dan uoči službene odluke: ima li rješenja za put BiH u NATO ili ne. O tome će sutra članovi Predsjedništva BiH, ali su danas svoja mišljenja dali i veleposlanici SAD-a te Velike Britanije u našoj zemlji, prenosi Federalna televizija.

Iza zatvorenih vrata saslušao ih je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Javnost je, ipak, ostala uskraćena za detalje. Nakon sastanka tek šturo priopćenje: “Tijekom sastanka razgovarano je o putu Bosne i Hercegovine prema NATO -u i Europskoj uniji, koji su komplementarni procesi, te o nužnosti usvajanja potrebnih reformi.”

Sutra se očekuju dvije sjednice Predsjedništva BiH: prva na kojoj će biti razgovarano o modelu Godišnjeg nacionalnog programa koji bi mogao biti svima prihvatljiv. od ishoda ove ovisi odražavanje druge i potvrda budućeg mandatara za Vijeće ministara BiH. Stavovi su ostali nepromijenjeni.

Kako prenose, tako je Milorad Dodik ponovio da neće pristati na bilo što što vodi NATO-u. Bez toga ni Zoran Tegeltija kao budući mandatar neće dobiti glas.

''Ako ne podrži onda neće biti mandatara i kriza se produžava i produbljuje. Očekujem da se sutra donese razumno rješenje da se ANP reducirani, modificirani kako god, u nekom obliku pošalje u Bruxelles'', kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

''Nit se zna ko to predlaže, ni odakle je došlo, ni ko je pisao. U njemu ima mnogo netočnosti i paušalnih ocjena i mnogo nametnutih, iznenada upisanih reformi koje bi trebalo da prođu, kao što je novo otvaranje procesa reformi policije i drugog. To ne dolazi u obzir. Nema nijedne dileme, to ćemo morati odbiti'', poručio je Dodik.

Inače, rok koji su sudionici dali za formiranje novog Vijeća ministara BiH je 5. rujna. Ukoliko dogovora ne bude, Dodik je najavio niz blokada, prenosi Federalna televizija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close