Službeni glasnik

Stupila na snagu odluka o ukidanju Dana RS

Čubrilović tvrdi da u odluci ''nisu navedeni ni argumenti, ni razlozi koji obrazlažu zbog čega je sud presudio na ovaj način''.
Vijesti / Politika | 25. 04. 2019. u 12:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović tvrdi da Ustavni sud BiH nije naveo ni argumente, ni razloge koji obrazlažu presudu kojom je ukinut 9. siječnja, kao Dan RS.

Čubrilović je danas upoznao članove skupštinskog Odbora za ustavna pitanja s tim da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom se usvaja zahtjev dijela delegata jednog kluba u Vijeću naroda RS-a za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu RS, zvanično zaprimljena u Narodnoj skupštini 19. travnja, te da je objavljena u ''Službenom glasniku BiH'' i stupila na snagu. 

On je, kako je priopćeno iz parlamenta, rekao da u toj odluci, kako se navodi, Ustavni sud ''nije osporio pravo RS da proglasi i slavi svoj Dan Republike, nego da je naveo da 9. siječnja nije ustavan''.

Čubrilović tvrdi da u odluci ''nisu navedeni ni argumenti, ni razlozi koji obrazlažu zbog čega je sud presudio na ovaj način''.

''Za Narodnu skupštinu 9. siječnja je povijesna činjenica ustanovljenja RS i tako će i ostati'', ustvrdio je.

Naime, Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. ožujka je proglasio neustavnom odredbu o 9. siječnju kao Danu RS, ali srpski politički predstavnici najavljuju da će se taj datum i dalje slaviti.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti RS-a izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. siječnja kao Dana RS.

Isticali su da, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. siječnja kao Dan RS predstavlja povijesno naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.

 

Kopirati
Drag cursor here to close