Tik-tak

Europa predugo čeka BiH

''Očekujem da u sljedećim danima Vijeće ministara BiH kompletira te odgovore. Postoje određeni problemi u poglavlju koji se tiče obrazovanja imajući u vidu različite nadležnosti državnog, entitetskih, kantonalnih razina'', kazao je Džaferović.
Vijesti / Politika | 10. 01. 2019. u 17:31 Fena
Kopirati

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić danas su na sastanku sa stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristianom Danom Predom konstatirali da je najurgetnije riješiti pitanje davanja odgovore na dodatna pitanja Europske komisije.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Očekujem da u sljedećim danima Vijeće ministara BiH kompletira te odgovore. Postoje određeni problemi u poglavlju koji se tiče obrazovanja imajući u vidu različite nadležnosti državnog, entitetskih, kantonalnih razina'', kazao je Džaferović.

Osim toga, naglasak je stavljen na funkcioniranje parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

''To je staro pitanje. Taj parlamentarni odbor Europskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje čini određena grupa zastupnika iz Europskog parlamenta i naša zajednička komisija za europske integracije pri PSBiH'', pojasnio je Džaferović.

Unutar navedenog tijela, kako je podsjetio, već duže vrijeme se vodi rasprava o načinu odlučivanja navodeći da je tu problem sa ''stavom zastupnika iz državnog parlamenta koji dolaze iz RS-a“.

''Europski parlament ima svoja pravila i jasno mišljenje da BiH treba prihvatiti pravila i način odlučivanja u tom odboru u skladu sa preporukama Europske komsije. Kazali smo da ćemo nakon što se uspostave komisije u državnom parlamentu mi iz Predsjedništva pokušati održati sastanak sa članovima tog odbora iz BiH i članovima tog odbora iz Europskog parlamenta'', poručio je Džaferović.

Preda je ocijenio realnim da BiH u ovoj godini dobije kandidatski status i to prije izbora za Europski parlament.

Kopirati