Svečano obilježavanje

Dan državnosti u Mostaru - Tekovine ZAVNOBiH-a treba živjeti 365 dana

Ono što je u Mrkonjić Gradu i Sanskom Mostu doneseno je toliko dobro i tačno da je Povelja o ljudskim pravima UN-a njegova lošija kopija, poručeno je danas iz Mostara
Vijesti / Politika | 25. 11. 2018. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen groblju započelo je obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostar, razočaran je stanjem u državi. Rekao je kako smo danas kao u septičkoj jami.

''Prije dva dana sam čuo da su novinari pitali mlade ljude znaju li što je ZAVNOBiH. Ni 20 ih nije znalo šta je ZAVNOBiH. A tko je kriv, ovi koji danas slave, dakle ideju ZAVNOBiH-a sačuvali su u zadnjih 25 godina oni koji su protjerani s aktualne vlasti, koji su omalovaženi marginalizirani kojih nema nigdje'', rekao je Đulić.

Foto: Bljesak.info / Polaganje cvijeća na Partizanskom spomen groblju u Mostaru

Dodao je da tekovine ZAVNOBiH-a treba živjeti 365 dana.

''Ono što je u Mrkonjić Gradu i Sanskom Mostu doneseno je toliko dobro i točno da je Povelja o ljudskim pravima UN-a njegova lošija kopija. Ako mi od toga ne znam napraviti svjetski dokument, onda nam je uzalud ovo što danas radimo", smatra Đulić.

Foto: Bljesak.info / Polaganje cvijeća na Partizanskom spomen groblju u Mostaru

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNŽ podsjetio je da se Zakon o Danu državnosti BiH, treba obilježavati na području cijele države, bez obzira na to što mnogi smatraju da BiH nema Zakona o obilježavanju Dana državnosti.

''Širom Mostara se obilježava ovaj dan kad je BiH potvrdila državnost i stvorena kao ravnopravna republika u federaciji narodne republike Jugoslavije. Odlukama ZAVNOBIH-a reklo se da je BiH republika svih naroda i mislim da se u tom pravcu i danas trebamo vratiti, jer su osnove za dalju izgradnju BiH koja bi trebala postati ravnopravnom članicom EU'', poručio je Špago.

Foto: Bljesak.info / Polaganje cvijeća na Partizanskom spomen groblju u Mostaru

''Bez obzira tko predstavlja BiH, pored niza problema i politika koji osporavaju državnost BiH, BiH polako ide ka EU. Ako osporavamo što je neosporivo onda ćemo sporije napredovati, nadam se da će i ti koji osporavaju BiH okrenut se onome u čemu imamo suglasnost, a to je ekonomija razvoj i sve ono što poboljšava uvjete građana'', rekao je Špago.

''Ovo je najznačajniji dan u povijesti BiH'' rekao je Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

"ZAVNOBiH cijenimo kao jednu izuzetnu viziju za ovu državu, da se u tim ratnim vremenima pokrene pitanje državnosti Bosne i Hercegovine. Svima onima koji su radili na toj ideji ja se danas želim zahvaliti. Međutim, ta naša državnost se kroz povijest napadala i dovodila u pitanje. Svjedoci smo bili devedesetih godina brutalnog napada na nju. Našim životima je spašena državnost i zahvaljujući viziji i mudrosti velikog broja ljudi ustrajalo se imamo državu mir i slobodu", izjavio je Mušić, dodajući kako je pitanje je li to trajno, ali se nada da će BiH ostati dugoročno stabilna.

Kopirati
Drag cursor here to close