Noga

Damir Nikšić isključen iz SDP-a BiH

Ranije je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić istaknuo da u ovoj stranci nemaju ništa protiv drugačijih mišljenja svojih članova za koje se zalažu u okviru stranačkih organa, ali je ocijenio da se ne može dozvoliti vrijeđanje kolega.
Vijesti / Politika | 16. 03. 2019. u 15:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Damir Nikšić nije više član Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, odlučeno je to danas i službeno na sjednici Glavnog odbora stranke.

Ranije je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić istaknuo da u ovoj stranci nemaju ništa protiv drugačijih mišljenja svojih članova za koje se zalažu u okviru stranačkih organa, ali je ocijenio da se ne može dozvoliti vrijeđanje kolega.

Napomenuo je da je Damir Nikšić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, snimljenim videom s posljednje sjednice Glavnog odbora nanio štetu unutar stranke, ali i u javnosti.

Također, iako je nekoliko članova Glavnog odbora ranije potvrdilo novinarima da su napustili sjednicu zbog toga jer im nije dozvoljena diskusija o planovima za formiranje Vlade Tuzlanskog kantona, svi osim Emira Zlatara vratili su se na zasjedanje.

Inače, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, potvrdio je novinarima da je na današnjoj sjednici u Sarajevu Glavni odbor stranke odlučio da će Sedmi Kongres Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine biti upriličen 8. lipnja u Sarajevu, a izbori za novog predsjednika stranke bit će raspisani 25. svibnja. 

Ranije su na sjednici sa 68 glasova za usvojeni zaključci kojima se nalaže Kantonalnom odboru SDP-a Tuzla da nastavi pregovore o formiranju vlasti u tom kantonu s Demokratskom frontom, Našom strankom, Strankom za BiH i Savezom za bolju budućnost. 

Nikšić je još napomenuo da su odluke Glavnog odbora obvezujuće za sve članove te je izrazio nadu da će Kantonalni odbor Tuzla raditi na provođenju usvojenih zaključaka.

 

Odgovor Damira Nikšića*

Ja socijaldemokratiju shvatam kao društveno-korisnu ideju, a SDP sam shvatao kao društveno dobro, kao partiju koja pripada svima nama. Ovi koji su je privatizirali i pretvorili u firmu ne dijele takvu viziju te partije. Oni ne žele da im se bilo ko miješa u posao.

Isti sam ti.

Stoga s radošću prihvatam odluku kojom me oslobađaju svog autoriteta koji, doduše, nikada nisam ni priznavao za autoritet.

Ja nisam pristupio SDP-u zato što podržavam njegovo predsjedništvo i mnoge članove Glavnog odvora, već upravo suprotno - radi toga što sam bio uvjerenja da se ova partija mora reformisati počevši od samog vrha.

Svojim partijskim drugaricama i drugovima želim puno sreće u tom procesu.

Nadam se da sam uspio barem načeti, ako ne i začeti neke stvari i pozitivne promjene na putu ka oslobođenju ovdašnje socijaldemokratije od "trećeputaša" liberalne elite po uzoru na promjene koje su aktuelne u najvećim strankama lijevog centra u Americi i Engleskoj.

*Odgovor, objavljen na Facebooku, prenosimo bez intervencija

Kopirati
Drag cursor here to close