Izbor gradonačelnika

Damir Nikšić: Čestitam SDA na potezu u Mostaru

''Stari fol, al’ pali uvijek kod lakovjerne ljevice. Prezimenjače: ‘al’ si ga opravio, ‘alal ti vjera!'', napisao je Nikšić.
Vijesti / Politika | 11. 02. 2021. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić komentirao je je jučerašnja događanja u Mostaru u vezi izbora gradonačelnika grada na Neretvi.

Nakon kanidadure Armana Zalihića (SDP) i lavine reakcija, oglasio se i Nikšić na Facebooku.

''Čestitam SDA na potezu u Mostaru. Stari fol, al' pali uvijek kod lakovjerne ljevice. Prezimenjače: 'al' si ga opravio, 'alal ti vjera!'', napisao je Nikšić u Facebook objavi.

Čestitam SDA na potezu u Mostaru. Stari fol, al’ pali uvijek kod lakovjerne ljevice. Prezimenjače: “al’ si ga opravio, ‘alal ti vjera!”

Posted by Damir Nikšić on Wednesday, February 10, 2021

Događanja u Gradskoj vijećnici, te kandidaturu Zalihića u Mostaru komentirao je i član SDP-a Aner Žuljević.

Napisao je da je Zalihić sasvim legitimno predlozio PMP, što je pokazalo da ima potencijal od 7 glasova, računajući na kraju i na glasove Koalicije za Mostar.

"SDP 3, PMP 2 i NS 2 uz 11 koalicijskih je ciljanih 18 i dobijamo gradonačelnika kao kompromis u kojem nema ni pobjednika ni gubitnika u smislu nacionalnih blokova i grad ima šansu za novi početak. O svemu su dan ranije upoznati sa tom opcijom iz rukovodstva Naše stranke", naveo je u objavi na Facebooku.

Rekao je i da je jasno da pri izjednačenom rezultatu od 17:17 prolazi mlađi kandidat, čime bi Zalihić i zbog godina imao prednost definianu Statutom.

Mi se od naroda nemamo potrebe kriti  Nas stav je od pocetka da javno glasamo  Idemo redom da razjasnimo...

Posted by Aner Zuljevic on Wednesday, February 10, 2021

"Ne mogu da razumijem zašto je važno da kandidat iz Naše stranke dva puta prolazi isti scenarij i bude eliminiran na isti način. SDP je u prvom glasanju u potpunosti ispoštovao glasovanje za kandidata NS kao zajedničkog kandidata Bh. bloka, čime je pokazao svoju dosljednost u realizaciji dogovoreno. Legitimno je da nakon činjenice u kojoj SDA glasovanjem dokaže da ne želi Bošnjakinju na čelu grada, pokušamo i sa drugim kandidatom koji ima 2 glasa PMP-a za koja je SDA javno govorio da nedostaju prvoj kandidatkinji da bi bila razmatrana kao ozbiljna opcija", kazao je Žuljević.

On smatra i da je sasvim jasno da postoji dogovor SDA i HDZ-a da se eliminiraju svi kandidati koji imaju mogućnost da dobiju 18 glasova.

"SDA je propustila dvije prilike da istinski pokaže kako stoji iza bh. politike koju javno zagovara i prepusti samo jednu od funkcija u FBiH kako bi okončala HDZ-ovu decenijsku vladavinu gradom Mostarom. Sjednicu smo napustili jer smo imali informaciju da postoji dogovor SDA i HDZ-a da se opet sve završi prvim krugom u kojem se treba očistiti teren Kordiću od kandidata Bh. bloka koji opterećuju SDA, što je na kraju i potvrđeno u scenariju", zaključio je.

Podsjećamo, u drugi krug glasovanja za mostarskog gradonačelnika na sjednici Gradskog vijeća grada Mostara prošli su Mario Kordić i Zlatko Guzin. 

Nastavak sjednice zakazan je za petak 12. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close