Idealan trenutak

Dačić pozvao na rješavanje problema Kosova

Dačić je za provladinu komercijalnu televiziju Pink rekao kako ovo vrijeme treba iskoristiti za postizanje dogovora o Kosovu jer je moguće da se na vlast u Americi vrati administracija "koja je bila loša" za Srbiju.
Vijesti / Politika | 11. 02. 2019. u 14:19 Fena
Kopirati

''Sada je pogodan trenutak na međunarodnom planu da se napravi pomak u rješavanju problema Kosova'',  izjavio je u ponedjeljak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić te naglasio kako je pitanje kakav će razvoj situacije biti u Sjedinjenim Državama nakon sljedećih predsjedničkih izbora.

Strah od američke administracije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dačić je za provladinu komercijalnu televiziju Pink rekao kako ovo vrijeme treba iskoristiti za postizanje dogovora o Kosovu jer je moguće da se na vlast u Americi vrati administracija "koja je bila loša" za Srbiju, prenosi Hina.

"Ta administracija nije bilo toliko Obamina koliko je bila Clintonova. Pitanje je koliko bi povratak (Josepha) Bidena i nekog iz tog kruga bio dobar za nas", kazao je Dačić.

Njegova je procjena da bi takve promjene išle u korist i na ruku Prištini te da vođe kosovskih Albanaca čekaju da se to i dogodi.

"Za nas je i to opcija, ali mislim da Kosovo nikada neće uspjeti postati članicom Interpola i UNESCO-a, a da ne govorim o članstvu u Ujedinjenim narodima", rekao je Dačić.

Članice UN-a za ili protiv Kosova

On je uvjeren da će uskoro manje od polovice broja članica UN-a priznavati Kosovo kao neovisnu državu, aludirajući na diplomatsku kampanju Beograda u kojoj je dosad, po službenim tvrdnjama ministarstva vanjskih poslova, pitanje Kosova povuklo ili zamrznulo 13 država, premda bez važnijeg međunarodnog utjecaja. 

Dačić je prošlog tjedna sudjelovao u radu Vijeća sigurnosti UN-a i istaknuo da je to bila jedna od najpozitivnijih sjednica za Srbiju.

On je rekao na sjednici, na čijem je dnevnom redu bilo redovito izvješće Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), kako je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu i spremna za nastavak razgovora, ali tek kada Priština povuče odluke o jednostrano uvedenim pristojbama na robu iz Srbije i BiH, što od vlasti u Prištini traže i SAD i EU.

Krajem prošle godine Priština je jednostrano uvela pristojbe na robu iz Srbije i BiH nastojeći prisiliti Beograd da prizna samoproglašenu neovisnost Republike Kosovo i pristane na primanje Kosova u međunarodne organizacije i institucije.

Dačić je po povratku iz New Yorka rekao kako je u Vijeću sigurnosti dogovoreno da se ove godine održe tri sjednice posvećene situaciji na Kosovu i izvješću glavnog tajnika UN-a, a sljedeće godine dvije uz mogućnost sazivanja izvanrednih sjednica "bilo zbog pozitivnih ili negativnih događaja".

Kopirati