''K'o zapeta puška''

Dačić: Džaferovićev zahtjev startni pištolj za destabilizaciju BiH

Ono što je Džaferović tražio je startni pištolj za destabilizaciju BiH
Vijesti / Politika | 02. 09. 2021. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da su jasne crvene linije ispod kojih Srbija neće ići kada je riječ o eventualnoj smjeni srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i da bi njegova smjena bio veliki udar na BiH.

Dačić je rekao da Christian Schmidt raspolaže s tzv. Bonskim ovlastima u BiH iako nije dobio odobrenje u Vijeću sigurnosti UN.

''Ono što je Džaferović tražio je startni pištolj za destabilizaciju BiH'', rekao je Dačić i izrazio uvjerenje da Schmidt to neće dozvoliti.

Podsjetimo, nakon što se član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pojavio na sjednici Predsjedništva BiH, nije usvojena nijedna odluka jer nije glasovao ni za jednu odluku.

Prepucavanja Džaferović je nakon sjednice za medije rekao kako je riječ o blokadi države BiH.

''Očekujem da međunarodna zajednica poduzme određene aktivnosti, prije svih visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kako bi se ova situacija razriješila i da BiH normalno funkcionira'', kazao je.

Nakon Džaferovićevih izjava reagirao je i Dodik, koji je rekao da je "visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je igrač Bošnjaka".

Dokaz za to, poručio je Dodik, je činjenica da je "njegov kolega iz Predsjedništva Šefik Džaferović pozvao visokog predstavnika da djeluje, pa čak i na njegovu smjenu".

''Razumljivo je da Bošnjaci, muslimani, u BiH žele visokog predstavnika da obavlja stvari koje oni žele. To potvrđuje da je on njihov igrač a ne svih. Ovu situaciju u BiH je moguće rješiti dijalogom, ili može ostati ovakvo stanje. Može se zakazivati sjednica koliko hoće'', rekao je Dodik.

Inače, iako je dogovoreno da predstavnici iz RS ne sudjeluju u radu institucija BiH, Dodik se prvo u Predsjedništvu pojavio tokom posjete turskog predsjednika, a onda danas i na sjednici Predsjedništva BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close