Nepotrebno dizanje temperature

Cvijanović: Političko Sarajevo paralizira BiH

Cvijanović u Beču razgovarala s austrijskim dužnosnicima o stanju u BiH
Vijesti / Politika | 24. 01. 2019. u 17:15 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Beču sa šefom kluba izaslanika Slobodarske partije u austrijskom parlamentu Johannom Gudenusom, šefom itaslaničke grupe Austrijske narodne partije u Parlamentu Austrije Reinholdom Lopatka, specijalnim savjetnikom europskog komesara Johanesa Hana za Zapadni Balkan i Ukrajinu, Franzom Schausberger, kao i sa šefom Odjela za koordinaciju s EU austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, Alexanderom Schallenbergom.

Neprijateljstvo prema RS-u

Upoznala je sugovornike u Austriji s najavljenom inicijativom SDA i istaknula da, kako je priopćeno iz ureda entitetske predsjednice, takve provokacije predstavljaju “akt neprijateljstva prema RS, te da nepotrebno podižu temperaturu i ozbiljno narušavaju odnose između konstitutivnih naroda u BiH”, prenosi Fena.

Cvijanović je izrazila žaljenje zbog, kako je navela, kašnjenja u provođenju izbornih rezultata na ostalim nivoima vlasti u BiH, te naglasila da će se to negativno odraziti na europski put BiH.

Napomenula je da je RS, nakon izbora, veoma brzo formirala vlast i usvojila ključne dokumente, ali da je "političko Sarajevo, uvjetovanjem konstituiranja institucija, dovelo do potpune paralize na nivou BiH", prenosi Srna.

RS funkcionira

Istaknula je da Vlada Srpske uspješno funkcionira, dok je na razini BiH, nakon konstituiranja Predsjedništva, sve drugo nekonstituirano, uključujući i Vijeće ministara.

Ona je podsjetila da su stranke iz "političkog Sarajeva blokadom i uvjetovanjem formiranja Vijeća ministara zaustavile mnoga pitanja, među kojima i europski put BiH".

"Nemate kredibilne sugovornike s kojima se možete dogovarati i koji mogu da u okviru mehanizma koordinacije preuzimaju i izvršavaju određene obveze. To je realnost koja potvrđuje da je BiH mnogo godina, nažalost, prilično neuspješan eksperiment. Mi /iz Srpske/ smo htjeli da sa svoje strane damo podsticaj nekim pozitivnim procesima u okviru BiH, ali za takve stvari treba da imate partnere, koji to očito ne žele", naglasila je Cvijanović.

"Evo sada imamo napad na ime Republike Srpske i za mene je sasvim normalno da to svako osudi zato što je to nenormalno ponašanje, izmišljanje politički temperaturnih tema, umjesto da se bave stvarnim životom", istaknula je Cvijanovićeva, navodeći da SDA na ovaj način hoće i da sakrije činjenicu da su oni ti koji blokiraju formiranje Vijeća ministara.

Političke igre SDA

Ona je navela da u SDA pokušavaju nekim političkim igrama spriječiti implementaciju izbornih rezultata, jer im je očito u interesu da imaju svog kandidata koji sjedi u parlamentu, ali isto tako i predsjedavajućeg VIjeća ministara.

"Pogotovo im je u interesu da imaju sa sobom u vlasti one strukture iz Republike Srpske koje su im očito pogodne, koje su navikle da klimaju glavom i da ni na koji način ne diskutiraju s njima i ne dolaze u bilo kakvu polemiku", rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila i da je bitno da Republika Srpska gradi prijateljstvo i kontakte sa Austrijom koja je veoma važan vanjskotrgovinski partner i investitor.

Kopirati
Drag cursor here to close