Cvijanović

'Ustavnom sudu BiH diktira političko Sarajevo'

''Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko povjerenje građana RS-a u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj mjeri diktira političko Sarajevo'', ustvrdila je Cvijanović.
Vijesti / Politika | 29. 03. 2019. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović smatra da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, svojom odlukom o osporavanju 9. siječnja kao Dana RS-a, još jednom dokazao da se, kako je priopćeno , pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijima, te da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR. 

''Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko povjerenje građana RS-a u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj mjeri diktira političko Sarajevo'', ustvrdila je Cvijanović. 

Uz neospornu, kako je navela u reagiranju, političku činjenicu, da je “RS nastala 9. siječnja 1992. godine, za institucije RS je obavezujući sud i njenih građana, koji su na referendumu uvjerljivom većinom odlučili da će Dan RS i ubuduće biti obilježavan tog dana kada je, uostalom, RS i formirana”. 

''Činjenica da se Ustavni sud BiH, u kojem sjede strani suci, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak naprijed, pa čak ni da formira vlast nakon provedenih izbora, govori o njenom općem stanju. O okrnjenom suverenitetu BiH govori i samo postojanje stranih sudaca, a već mnogo puta je dokazano da se oni vode političkim željama nalogodavaca, a ne slovom Ustava. U skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, kao i povjesnim faktima, obaveza institucija RS jeste da očuvaju 9. siječanj kao praznik njenog rođenja'', ustvrdila je entitetska predsjednica. 

Današnja odluka Ustavnog suda BiH dio je, kako je dodala, orkestrirane aktivnosti usmjerene protiv RS koja se vodi na više terena - od “osporavanja Dana Republike, raznih financijskih blokada, tendencioznog presuđivanja za ratne zločine, pa do sprečavanja konstituisanja vlasti na razini BiH, a sve u cilju da većinska volja građana RS-a ne bude ispoštovana, kako bi institucijama BiH upravljali bošnjački političari, u suradnji sa stranim faktorima”. 

''Ne može se zajednička budućnost graditi na negaciji i osporavanju'', navodi se u reagiranju entitetske predsjednice Željke Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close