BiH kao Švedska!

Cvijanović: Put ka EU nije uvjetovan članstvom u NATO

Ona je to ilustrirala primjerima vojno neutralnih zemalja - članica EU, poput Švedske i Austrije, koje surađuju s NATO-om kroz program "Partnerstvo za mir".
Vijesti / Politika | 18. 02. 2019. u 21:10 Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istaknula je da je za nju očekivan stav da pristupanje BiH EU nije uvjetovano članstvom u NATO i da u formalnim i službenim uvjetima za kretanje neke države ka EU nigdje ne piše da prethodno mora biti član Saveza.

"Formalni zahtjev te vrste ne postoji. Jedan broj država centralne i istočne Europe, kao i Baltika postale su članice NATO-a prije ulaska u EU, ali ne zato što je to bio uvjet, već zato što je to bilo opredjeljenje tih zemalja. Nije nužno da država mora biti član NATO-a da bi postala član EU", ocijenila je Cvijanović. Ona je to ilustrirala primjerima vojno neutralnih zemalja - članica EU, poput Švedske i Austrije, koje surađuju s NATO-om kroz program "Partnerstvo za mir".

Ona je sa žaljenjem ocijenila da je teško očekivati da bude ubrzan europski put BiH, iako bi to, kako je istakla, donijelo mnoge prednosti. "To jeste naše strateško opredjeljenje. Želimo da idemo europskim putem, ali nažalost nećemo tamo stići zbog raznih stvari i okolnosti. Među njima je i činjenica da u EU nemate konsenzus u pogledu da ona treba da se širi prije nego što sama sebe konsolidira", navela je Cvijanović za Radio Republike Srpske.

Navodeći da je jedan od opterećujućih elemenata vezan za izlazak Velike Britanije iz EU, Cvijanović je rekla da osim toga postoje i neke države članice EU koje su skeptične prema zemljama Balkana zbog skepse vezane za taj prostor. "To je jedna dimenzija, a druga je u kakvom se stanju nalaze države koje su pretendenti za članstvo koje jesu na putu prema Briselu, ali su nejednako udaljene od Brisela", navela je Cvijanović.

Prema njenim riječima, u ovoj regiji postoji mnogo otvorenih pitanja među kojima su neka jednako otvorena kao što su bila i prije 20 godina i neki od procesa nisu zaokruženi. "To utječe i na stabilnost, ekonomski potencijal i sigurnosnu sliku države koja želi da ispunjava uvjete da bi postala članica EU. To su stvari koje nas opterećuju, mnogo neusuglašenih pitanja, a malo je primjera gdje se vidi da se nešto popravilo. Uglavnom su to jednako loši odnosi ili su čak i pogoršani u nekim aspektima", dodala je Cvijanović.

Kao primjer, predsjednik Srpske navela je trošarine koje je samoproglašeno Kosovo nametnulo Srbiji i BiH, odnose između Hrvatske i Srbije koje nikako ne uspijevaju da postignu komunikaciju s više razumijevanja, kao i činjenicu da se neki u BiH ne mogu pomiriti s tim da ne mogu imati BiH kakva je bila prije rata, a neki drugi misle da će nestati Republika Srpska.

"Ali, ne treba gubiti nadu, niti stajati na putu u pokušajima da se sva ta pitanja riješe za budućnost cijele regije", rekla je Cvijanović i dodala da unutar BiH nikako ne može da se stvori kohezivni element i međusobno povjerenje.

Govoreći o međunarodnom položaju Srpske, Cvijanović je istaknula da sve njene institucije imaju jedan cilj - da se promovira ono što jeste Republika i da se nađu ljudi koji racionalno mogu da promatraju ovaj prostor i mogu razumjeti probleme u BiH i u regiji.

"U okviru takvih odnosa Srpska traži sebi mjesto i mogućnost da iskomunicira poruku o sebi i o tome kakvi su ovdje realni odnosi, kao i na koji način mi smatramo da se određeni problemi mogu premašiti", pojasnila je Cvijanović, naglasivši da u tome nema ničega što bi bilo protiv nekoga.

Osvrćući se na predstojeće izbore u EU, Cvijanović je iznijela očekivanja bazirana na osnovu anketa koje je imala priliku da vidi da će vjerojatno desnica biti dominanta politička snaga u institucijama Unije.

"Hoće li (nakon izbora) postojati drugačiji odnos prema Balkanu, vidjet ćemo. Mislim da će se on manje-više zadržati na istom nivou kakav je sada", rekla je Cvijanović.

Ona je istaknula da ne treba propuštati prilike bez obzira na to tko je na vlasti ili tko je dominantan u institucijama EU, navodeći da će uvijek biti onih koji će dati snažnu podršku kretanju ka Europi, ali i onih koji će biti skeptični.
Kopirati
Drag cursor here to close