Apsolutno nepovjerenje

Cvijanović nema povjerenje u BiH pravosuđe

Upućeni smo uvijek na ono što su sugestije Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i prema njihovim sugestijama i ostale institucije reagiraju
Vijesti / Politika | 28. 11. 2018. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović naglasila je da aposlutno nema povjerenje u pravosuđe BiH, te da nije optimist kada je riječ o predstojećem izricanju drugostupanjske presude Naseru Oriću, zapovjedniku Armije BiH u Srebrenici, i njegovom suborcu Sabahudinu Muhiću, optuženima da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunarac ubili trojicu zarobljenih Srba.

Cvijanović je rekla novinarima u Prnjavoru da je tradiconalno nepovjerljiva prema pravosuđu BiH, ne zato što je to njena politička odluka ili stav, već da prethodna iskustva pokazuju da u spomenutim institucijama ne postoji ili ne stanuje pravda, piše Srna.

"Gledala sam mnogo takvih primjera. Imali smo mnogo dokaza, svjedoka i situacija... To su ljudi koji su oslobađani pred međunarodnim i domaćim pravosuđem i vidjeli smo kako to izgleda", rekla je Cvijanović, koja je danas u Prnjavoru uručila ključeve stanova za 14 obitelji poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u okviru projekta njihovog stambenog zbrinjavanja u toj općini.

Ona je istaknula da, usprkos svemu, institucije Republike Srpske u svakom slučaju i predmetu /ratnih zločina/ moraju da preduzimaju određene radnje.

"Upućeni smo uvijek na ono što su sugestije Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i prema njihovim sugestijama i ostale institucije reagiraju", rekla je Cvijanović.

Izvor portala "Principa" tvrdi da će Orić i Muhić, kojima je suđenje obnovljeno nakon što je Apelacijsko vijeće Suda BiH ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu i odredilo novi pretres "zbog bitnih ozljeda odredaba kaznenog postupka", ponovo biti oslobođeni krivice za zločine počinjene nad Srbima.

Kopirati
Drag cursor here to close