RS ne želi klimati glavom

Cvijanović: Međunarodna zajednica se protivi svemu što dolazi iz RS

''Međunarodna zajednica želi da RS klima glavom na sve što traži političko Sarajevo''
Vijesti / Politika | 19. 06. 2019. u 18:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko i veliki dio međunarodne zajednice protive svemu što dolazi iz Republike Srpske, te da je uopće ne iznenađuje najnoviji kominike Vijeća za provođenje mira.

"Jedna stvar je samo kojoj se Inzko i veliki dio međunarodne zajednice ne protivi a to je da mi trebamo uporno klimati glavom na sve što oni govore i rade i da slijepo prihvaćamo to što traži političko Sarajevo. Kad bismo to radili, njima bi sve bilo u redu, a sve drugo nije", istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da ne čudi ni to što se protive rezervnom sastavu policije, jer se protive svemu što dolazi iz Republike Srpske, piše Srna.

Frustrirajuće

"Neću reći da je to frustrirajuće, ali su nas doveli do toga da se nešto što bi trebalo da bude partnerstvo i suradnja s predstavnicima međunarodne zajednice, veleposlanicima međunarodnim organizacijama, institucijama, s političkim Sarajevom pretvorilo u skroz drugačiju situaciju", rekla je Cvijanović, dodavši da je i to jedan od razloga koji BiH drži u konzerviranom, udaljenom i lošem stanju.

Ona je navela da nijedan zakon u RS-u nije donesen napamet, ni onaj koji tretira pitanje rezervnog sastava policije, ili poticaja, ili bilo koji planski dokument koji tretira rasterećenje privrede, kako će se i što će se graditi u Republici Srpskoj.

"Za svaki dokument i za svaku odluku postoji razlog zašto nešto radimo i ništa nije napamet. Mi smo navikli na to da će veliki dio međunarodne zajednice biti protiv šta god da uradimo u Republici Srpskoj", konstatirala je predsjednica RS.

Neozbiljne Inzkove izjave

Ona je naglasila da je izjava visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da migrante treba rasporediti na teritoriji Republike Srpske neozbiljna, dodavši da je njegovo vrijeme iscurilo.

Cvijanović je upitala zašto Inzko i mnogi iz međunarodne zajednice ne nasele migrante u svojim zemljama, kad već to preporučuju.

"Oni su odlučili da sve ograde zidovima i žicom a nama savjetuju da držimo migrante u RS-u. Mi nemamo prostora za smještaj migranata, niti mogućnosti da ih zbrinemo i naš stav u vezi s tim je veoma jasan", poručila je.

Ona je ponovila da RS ne može dzbrinuti migrante na svojoj teritoriji iz sigurnosnih razloga.

"Problem je sigurnosni. Uz njihovo prisustvo dolazi i do pojačanog kriminala, a i zdravstvena sigurnost bila bi ugrožena. Naš stav po tom pitanju je jasan i neće biti promijenjen", ponovila je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close