EU razumije situaciju?

Cvijanović: Krajnje je vrijeme za kandidatski status

Izrazila je zadovoljstvo što BiH ima sreću sa šefovima Delegacije EU jer razumiju situaciju i trude se da olakšaju europski put.
Vijesti / Politika | 01. 10. 2020. u 14:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banja Luci da je krajnje vrijeme da BiH dobije kandidatski status za članstvo u EU.

"Kada je riječ o 14 prioriteta koji su uspostavljeni, jasno je da imamo osam ili devet koji mogu biti riješeni bez problema, dok će manji broj zahtijevati međuinstitucionalnu suradnju koja će posredstvom mehanizma koordinacije biti bolja nego do sada", rekla je Cvijanović, a prenosi Srna.

Istaknula je da će dva ili tri prioriteta zahtijevati temeljniju političku raspravu i usuglašavanje kako bi se došlo do sprovođenja zahtjeva EU, a ne bi bili narušeni ustavni principi u BiH.

"Duboko vjerujem da bi EU, koja ima autonomno pravo da donosi političke odluke i procjenjuje kada su određene stvari ispunjene ili ne, trebala da dodijeli kandidatski status BiH ako hoće da pošalje ohrabrujuću poruku. S nekih sedam ili osam ispunjenih prioriteta bilo bi normalno da se BiH dodijeli kandidatski status, a zatim da set pitanja vežemo za dobivanje datuma za pregovore i onda da najteža dva-tri pitanja budu ostavljena za kasnije", kaže Cvijanovićeva.

Ona je navela da je na BiH da sedam-osam stvari uradi kako treba.

"Tu su neki zahtjevi koji su dobri, a odnose se na razvoj društva, za uređenje određenih odnosa i protiv ovoga nemam ništa protiv. Međutim, svjesna sam da postoje teška politička pitanja, kojih na sreću nema puno, koja bi zahtijevala intervenciju u Ustav za što ne bi bilo suglasnosti. Logika je takva da ne treba da gubimo vrijeme na ono za što nemamo suglasnost i bolje je da uradimo što možemo", kaže Cvijanovićeva.

Izrazila je zadovoljstvo što su članovi Predsjedništva BiH bili u Bruxellesu.

"Znam i posredstvom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bi i njegova proaktivna uloga u svemu ovome trebala doprinijeti da EU bolje razumije kako ovdje stoje stvari", rekla je Cvijanovićeva.

Izrazila je zadovoljstvo što BiH ima sreću sa šefovima Delegacije EU jer razumiju situaciju i trude se da olakšaju europski put.

"Blagi sam optimist da možemo doći do kandidatskog statusa, dok nemam uvjerenje da se može brzo doći do članstva u EU. Naš cilj je dublja institucionalna veza sa institucijama EU posredstvom kandidatskog statusa, a nakon toga ići u susret pregovorima za članstvo", zaključila je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close