Tuk na utuk

Ćulum: Zna se zbog čega se uvodi rezervni sastav policije

Federalni MUP priopćio je danas da je izradio prednacrt Zakona o dopunama Zakona o unutarnjim poslovima FBiH koji podrazumijeva formiranje rezervnog sastava policije kao "direktan odgovor na uvođenje rezervnog sastava u Republici Srpskoj".
Vijesti / Politika | 09. 06. 2019. u 21:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum ocijenio je, povodom najave federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova o uspostavljanju rezervnog sastava policije, da problem predstavlja što se u Federaciji BiH (FBiH) ne bore za poboljšanje sigurnosne situacije već formiraju rezervni sastav da bi se suprotstavili Republici Srpskoj.

Ćulum je rekao da ne zna zašto pojedine agencije u BiH pozivaju OHR i međunarodnu zajednicu da spriječe osnivanje rezervnog sastava policije Srpske.

"Valjda možemo sami uređivati naše zakone i kako može izgledati naša regulativa i da predvidimo mogućnost i za rezervni sastav policije. Ne znam šta je tu sporno. Mi nemamo ništa protiv toga, ali se zna zbog čega se uvodi rezervni sastav policije, kada zatreba za elementarne nepogode, za poboljšanje bezbjednosti, za aktuelnu migrantsku krizu i drugo", rekao je Ćulum za Alternatnivnu televiziju.

Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu BiH Parlamenta Staša Košarac rekao je da Srpska nema namjeru da se natječe sa FBiH, ali da će biti oprezna kada su u pitanju namjere drugog entiteta, prenosi Srna.

"Mi apeliramo da budemo posvećeni miru i sigurnosti svih građana, naše opredjeljenje jesu mirne prilike u BiH i regiji i od toga ne odustajemo, ali institucije Srpske su jednostavno primorane da, zbog neadekvatnog postupanja zajedničkih razina institucija, određene politike i poteze povlače zbog zaštite interesa građana Srpske", rekao je Košarac.

Federalni MUP priopćio je danas da je izradio prednacrt Zakona o dopunama Zakona o unutarnjim poslovima FBiH koji podrazumijeva formiranje rezervnog sastava policije kao "direktan odgovor na uvođenje rezervnog sastava u Republici Srpskoj".

"Kako ni do danas OHR i međunarodna zajednica nisu poduzeli konkretne mjere na sprečavanju uvođenja rezervnog sastava u Republike Srpske, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova poduzelo je konkretne mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane sigurnosti i održavanju balansa policijskih snaga u entitetima", navodi se u saopštenju objavljenom na stranicama federalnog MUP-a.

Narodna skupština Republike Srpske već je usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim unutarnjim poslovima koji predviđa da rezervni sastav policije Srpske ima ista ovlaštenja kao i redovna policija.

Kopirati
Drag cursor here to close