Uživo

Čujte viziju Zorana Tegeltije

Govorio je i o tome kako će pojačati suradnju s međunarodnim financijskim institucijama i kako je spreman provesti sve neophodne reforme…
Vijesti / Politika | 05. 12. 2019. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zoran Tegeltija, budući predsjedatelj Vijeća ministara, pred Zastupnicima Zastupničkog doma iznio je svoju viziju Bosne i Hercegovine.

''Pristupanje EU jedan je od glavnih strateških ciljeva BiH. Za mene to nije cilj sam po sebi, već predstavlja okvir za reforme u BiH. Prošli smo dug put koji je bespotrebno zaustavljen u 2019. godini. Provođenje ekonomskih integrativnih procesa je jedno od strateških opredjeljenja i u sljedećem razdoblju'', rekao je.

Govorio je i o tome kako će pojačati suradnju s međunarodnim financijskim institucijama i kako je spreman provesti sve neophodne reforme koje usuglase entiteti te smanjiti opterećenje rada kako bismo postigli konkurentnost.

''Insistirat ćemo na skraćenju procedura Uprave za neizravno oporezivanje i poboljšati naplatu indirektnih poreza. Stvorit ćemo fiskalni okvir za javna ulaganja, ograničiti opterećenja na plate i usvojiti Zakon o porezu na dodanu vrijednost'', rekao je između ostalog Tegeltija.

Sjednici ne nazoči niti jedan član Predsjedništva BiH.

Uživo na BHRT: Zastupnički dom PS BiH-Imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara

Danas je hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi trebalo biti potvrđeno imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije. Na dnevnom redu je i imenovanje članova stalnih komisija ovogo doma. Tok sjednice pratite uživo na BHT1, na našem radiju i web stranici: Odnose sa NATO-om treba razvijati u skladu sa svojim potrebama, polazeći od Programa reformi.

 

''Sjevernoatlantski savez (NATO) u kontekstu brojnih sigurnosnih izazova današnjice ima nezanemarivu ulogu u Bosni i Hercegovini'', kazao je Tegeltija.

Kako je naglasio, od ozbiljnih sigurnosnih izazova od kojih nije pošteđena ni Bosna i Hercegovina, poput migrantske krize, radikalizma i terorizma, neophodno je razvijati saradnju sa svima na partnerskim odnosima.

Dodao je da se saradnja treba odvijati u skladu s ustavnim i zakonskim rješenjima, ali i u skladu s iskazanom voljom i opredjeljenjem svih njenih konstitutivnih naroda.

''BiH svoje odnose s NATO-om treba razvijati u skladu s vlastitim interesima i potrebama, polazeći od 'Programa reformi BiH', kao bazičnog dokumenta kojim je definiran okvir daljnjeg razvoja odnosa između dviju strana'', naglasio je Tegeltija.

On je ocijenio da BiH mora razvijati saradnju sa svima, ali i u skladu s iskazanom voljom i opredjeljenjem svih njenih konstitutivnih naroda, te samo one aktivnosti, bile one unutrašnjeg ili vanjskog karaktera, koje počivaju na dogovoru i suglasnosti svih u BiH imaju šansu za uspjeh, u korist i na dobrobit svih njenih građana.

''Samo na taj način BiH će se manifestirati kao zajednica ravnopravnih naroda. Ne možemo sebi dozvoliti bilo kakav luksuz da pitanja o kojima ne postoji potpuna suglasnost u BiH dominiraju našim životima'', stav je Tegeltije.

Govoreći o vladavini prava, Tegeltija je predstavljajući ekspoze poslanicima Predstavničkog doma PSBiH naveo da će posebna pažnja biti posvećena usuglašenim reformama u oblasti pravosuđa.

Najavio je usvajanje revidiranog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Zakona o sudovima u BiH u skladu s evropskim standardima, provesti mjere u oblasti krivičnog postupka navedene u akcionom planu VSTV-a te usvojiti revidiranu Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina.

U oblasti borbe protiv korupcije, kaže Tegeltija, osigurat će se provođenje strategija i akcionih planova za borbu protiv korupcije, posebno kroz osiguranje odgovarajućih resursa i uspostavljanje mehanizama za praćenje.

U oblasti sigurnosti, Vijeće ministara će, kazao je poboljšati kapacitete za borbu protiv terorizma kroz bolju saradnju i koordinaciju, jačanjem razmjene podataka i uspostavljanjem programa za sprečavanje radikalizacije i pomaganje u raskidanju s nasilnim ekstremizmom.

Istaknuo je da će novi saziv Vijeća ministara raditi na unapređenju institucionalnog i zakonodavnog okvira, te jačanju kapaciteta, kako bi se ojačala prevencija i borba protiv korupcije, organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam.

Kopirati
Drag cursor here to close