Poruke

Crvena linija: Izetbegović najavio poteze kakve do sada nije povlačio

Odlazak Čovića na proslavu Dana RS u Banja Luci Izetbegović vidi kao pokušaj daljeg jačanja hrvatsko-srpskog savezništva u BiH i na Balkanu…
Vijesti / Politika | 17. 01. 2019. u 15:27 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bošnjaci se, ustvari, bore za ravnopravnost u zemlji po kojoj su dobili ime i u kojoj žive od vajkada'', rekao je Bakir Izetbegović, čelnik SDA u intervju za Faktor.

''Polovinom BiH vladaju Srbi, sljedećom trećinom koju čine kantoni s hrvatskom većinom vladaju Hrvati, Bošnjaci koji čine polovinu bh. stanovništva su kroz daytonska rješenja svedeni na trećinu utjecaja u državnim institucijama'', rekao je Izetbegović.

Što će se obiti Hrvatima? 

Komentiravši proslavu Dana RS-a i odlazak čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića u banja Luku, Izetbegović je rekao kako se ta događanja mogu protumačiti i kao hrvatsko-srpska sprega usmjerena protiv Bošnjaka.

''Ovo što rade Čović i Dodik je mirnodopska, meka varijanta onoga što su radili srpski i hrvatski lideri u ratu, i što se obilo o glavu svima, a naročito bosanskim Hrvatima. SNSD i HDZ odavno surađuju i koordiniraju po pitanju imenovanja u državnim institucijama i pravosuđu na način da se istisnu Bošnjaci, sljedeće o čemu su se složili jeste istiskivanje stranih sudaca iz Ustavnog suda, pa će se vjerojatno složiti i s potrebom odlaska OHR i tako dalje. Štetna je to suradnja, koja, ako se produbi, može dovesti do nacionalnih disbalansa, nezadovoljstva Bošnjaka, političkih vakuuma i kriza u funkcioniranju države. I to ponovo nikome neće donijeti ništa dobroga, a naročito ne najmalobrojnijem narodu u BiH'', rekao je.

Foto: Reuters / Milorad Dodik i Bakir Izetbegović

Pouke Čoviću

Odlazak Čovića na proslavu Dana RS u Banja Luci Izetbegović vidi kao pokušaj daljeg jačanja hrvatsko-srpskog savezništva u BiH i na Balkanu, odnosno stavljanja Srba u BiH i u Srbiji na stranu politike koju vodi HDZ u BiH.

Izjavio je kako Dodik gazi kud je namjerio, i nije ga briga koga je pregazio na tom putu.

''Ne znam hoće li Dragan Čović povući neke pouke iz ove neugodnosti, ali nadati se da će konačno shvatiti neke očevidne činjenice i promijeniti smjer. Recimo, umjesto na dan RS-a doći po prvi put s reprezentacijom HDZ-a na bajramski prijem kod reisu-l-uleme Kavazovića, onako kako mi iz SDA redovno odemo na božićni prijem kod kardinala Puljića, podržati potpisivanje ugovora s Islamskom zajednicom, onako kako smo mi podržali potpisivanje sporazuma s Katoličkom crkvom u BiH i tako dalje. Čović ode na proslavu neustavnog nacionalističkog praznika koji vrijeđa i Hrvate i Bošnjake, i onda se žali na sarajevsku politiku koja ga sotanizira, i koja ga je bez razloga omrzla Bošnjacima. Istovremeno se pretvara da ne primijeti žestoke kritike najvećeg dijela javnosti u Hrvatskoj, pa i dijela hrvatske javnosti u BiH'', rekao je.

Opasna teza

Govoreći o tezi Aleksandra Vučića da ''Bošnjaci prvo savladaju Hrvate u BiH, a zatim i Srbe'', rekao je kako su tezu ''očigledno razradili hrvatski lideri u BiH u namjeri da Srbe privuku na svoju stranu, da i kod njih stvore sumnju, osjećaj ugroženosti i solidarnosti''.

Foto: Bljesak.info / Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović


''Teza je opasna, jer poziva na udruživanje protiv jednog naroda. Slične teze o ugroženosti slušali smo i 90-ih godina prošlog stoljeća, pa su ti ugroženi počinili genocid nad Bošnjacima'', rekao je.

Osvrnuo se i na procese protiv pripadnika Armije BiH zbog ratnih zločina te rekao kako je u posljednjoj godini podignuto više optužnica nego u prethodnih 20 godina.

''Očigledno se radi o kampanji, jer šta se čekalo desetljećima ako su zločini zaista počinjeni? Cilj je baciti ljagu bukvalno na svaki korpus Armije RBiH, svugdje nešto i nekoga procesuirati, prikazati našu vojsku kao zločinačku, izjednačiti zaraćene strane, a time i politike. Kampanja je organizirana, tako da ćemo i mi morati odgovoriti organizirano kako bi se obranio karakter naše borbe'', rekao je.

Crvena linija i odmaranje desnice

Između ostalog, naveo je da će se, ukoliko se dogodi da i na mjesto državnog tužitelja ne bude imenovan kvalitetan kadar iz kvote Bošnjaka, prijeći crvena linija.

''Nakon nje ćemo i mi morati povlačiti poteze kakve do sada nismo povlačili'', najavio je Izetbegović.

Foto: Bljesak.info / Završni skup SDA u Mostaru (Bakir Izetbegović)

Govorio je i o imenovanju Vijeća ministara te rekao kako se iz istupa Milorada Dodika ''da zaključiti da će se pokušati nametnuti volja entiteta državi BiH, dakle da se planira kršiti Ustav, i da će put ka članstvu BiH u NATO savezu biti zaustavljen''.

Govoreći o partnerima u vlasti, Izetbegović je rekao kako ''odmara malo ruku rukujući se sa predsjednicima drugih parlamentarnih stranaka''.

''Trenutno je sve otvoreno i vraćeno na stanje kakvo je trebalo biti 8. listopada, na početne, normalne pozicije. Strasti su se smirile. Pregovaramo sa svima'', rekao je čelnik SDA za Faktor.

Kopirati
Drag cursor here to close