Globalni forum u Baku

Crnogorski predsjednik poručio kako Europa mora biti imuna na nacionalizam

Na taj će način Europa, po Đukanovićevim riječima, doprinijeti očuvanju euroatlantizma kao jednog od najvećih civilizacijskih svjetskih dostignuća nakon Drugog svjetskog rata.
Vijesti / Politika | 14. 03. 2019. u 16:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obraćajući se na Globalnom Baku forumu kazao je kako Europa, da bi i dalje bila jedan od kreatora svjetske politike, konkurentna i ostala u velikoj igri, mora biti ujedinjena na cijelom svom kontinentu, s izgrađenim imunitetom na populizam i nacionalizam bilo kojeg predznaka, dajući tako smjer progresivnim svjetskim tijekovima. 

 Na taj će način Europa, po Đukanovićevim riječima, doprinijeti očuvanju euroatlantizma kao jednog od najvećih civilizacijskih svjetskih dostignuća nakon Drugog svjetskog rata. 

 U pozdravnoj riječi, Đukanović je podsjetio da je trinaest godina nakon obnove državnosti i ponovnog sticanja međunarodnog priznanja Crna Gora postala članica NATO-a, vodeća zemlja u pristupnim pregovorima za članstvo u EU, i vodeća ekonomija u regiji. 

 "Sve to je bilo moguće ostvariti isključivo zahvaljujući činjenici da smo bili jedina od šest bivših republika u kojoj nije bilo ratova i ratnih razaranja u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije, koja je učvrstila multietnički i multireligijski sklad u tim teškim vremenima, i koja gradi građansko društvo po standardima europske demokracije i vodi dobrosusjedsku politiku", kazao je Đukanović. 

 Poručio je također kako nema gotovih formula za novu vanjsku politiku, ali da bi ona bila uspješna i odgovarajuća u svim vremenima, Đukanović kaže da mora sadržavati multietničnost i multikulturalnost u svim društvenim sustavima na lokalnoj razini, kao i multilateralizam na globalnom planu, objavilo je Predsjedništvo Crne Gore.

Kopirati
Drag cursor here to close