Zajednički cilj

Crnadak: Svi na prostoru zapadnog Balkana imaju isti cilj, članstvo u EU

Vijesti / Politika | 11. 11. 2017. u 17:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas je sudjelovao na Regionalnoj konferenciji o europskim integracijama zapadnog Balkana koja je održana u Skoplju.

Crnadak je na panelu pod nazivom "Izgradnja kapaciteta i regionalna suradnja u procesu europskih integracija zapadnog Balkana" naglasio da svi na prostoru zapadnog Balkana imaju isti cilj, a to je članstvo u Europskoj uniji, te je dodao da je ulaganje stalnih napora koji su usmjereni na razvoj regionalne suradnje ključno za veze, stabilnost i prosperitet regije.

Posebno je istaknuo važnost Berlinskog procesa, jer je u protekle četiri godine donio značajne rezultate u oblasti povezivanja ljudi, zajedničkih infrastrukturnih projekata, ekonomskog razvoja, te borbe protiv terorizma i radikalizma.

Također, Crnadak je pozvao na snažniju suradnju kako bi bili ostvareni bolji rezultati na polju borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, te je pozdravio činjenicu da će te teme biti važan dio samita zapadni Balkan-EU, čije održavanje je planirano 2018. u Londonu.

Osim toga, podržao je održavanje prvog digitalnog regionalnog samita koji će biti održan u Makedoniji sljedeće godine, jer će se baviti konkretnim poboljšanjima poput smanjenja cijena telefonskih usluga u romingu.

Crnadak je potcrtao da je reforma javne uprave dala određene rezultate, ali da se jačanje kapaciteta za približavanje EU standardima nastavlja i u institucijama na nivou BiH, kao i u entitetskim institucijama.

Konferenciju u Skoplju otvorio je predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev, a sudjelovali su ministri evropskih poslova zemalja zapadnog Balkana, kao i predstavnici diplomatskog kora i civilnog sektora iz cijele regije, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close