Za Vijeće Europe

Crnadak poziva na postizanje dogovora

Odluka o bh.delegacii, kako je dodao, nema veze s formiranjem novog Vijeća ministara i isključiva je nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.
Vijesti / Politika | 18. 05. 2019. u 13:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak pozvao je državni parlament da postigne dogovor i utvrdi sastav bh.delegacije, nakon što je Komitet ministara Vijeća Europe donio odluku kojom se otvara mogućnost da delegacija BiH ipak sudjeluje u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Odluka o bh.delegacii, kako je dodao, nema veze s formiranjem novog Vijeća ministara i isključiva je nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

''Ne mogu ništa drugo uraditi nego pozvati samo još jednom rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH i političke stranke čiji su članovi u rukovodstvu, da ova postizborna dnevno-politička prepucavanja odu na pauzu barem jedan dan i da se postigne dogovor, da dobijemo delegaciju i da sudjelujemo na zasjedanju idućeg mjeseca'', kazao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Posebno je pozvao srpske predstavnike u rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH Nebojšu Radmanovića i Nikolu Šprića da se, kako kaže, založe za izbor bh.delegacije, koja bi sudjelovala na lipanjskom zasjedanju, koje je posebno važno jer se na njemu, poslije deset godina bira novi generalni sekretar Vijeće Europe, kao i suci Europskog suda za ljudska prava, a obilježit će se 70 godina postojanja Vijeća Europe.

Komitet ministara Vijeća Evrope donio je odluku kojom se otvara mogućnost da delegacija BiH ipak sudjeluje u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe ove godine.

Crnadak je ponovio da je važno da se iskoristiti ta šansa i, kako je dodao, BiH "popravi svoj veliki propust, a ne da se dodatno osramoti".

On smatra da je u redu mogućnost da BiH s NATO-om ima suradnju u okviru Individualnog partnerskog akcionog plana, koji bi bio dorađen, ali da je za to potreban konsenzus članova Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close