Uspostava vlasti

Crnadak: ''Postoji specifičan odnos između Komšića i HDZ-a''

Ministar vanjskih poslova BiH je komentirao i činjenicu da godinu dana nakon izbora nemamo formiranu vlast te naveo kako su ključni akteri napravili potpunu zbrku.
Vijesti / Politika | 30. 09. 2019. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, bio je gost Novog dana N1 televizije koji je rekao kako će u ponedjeljak biti "živo" jer dolazi ministar vanjskih poslova Finske, koja trenutno predsjedava Europskom unijom.

Crnadak je istaknuo da je važno da se ta posjeta događa sada i da su institucije BiH dužne i obavezne da se bave životnim pitanjima, i pitanjima europskog puta, a da ove stvari koje se tiču procesa formiranja vlasti idu paralelno.

Ključni akteri napravili zbrku

"U ovom mandatu Vijeće ministara nismo propustili da imamo sastanak na ministarskoj razini. Posjeta u ovako teškoj političkoj situaciji daje nedvosmislenu poruku da Europa očekuje da se ovaj prostor počne brže približavati članstvu", poručio je.

Ministar vanjskih poslova BiH je komentirao i činjenicu da godinu dana nakon izbora nemamo formiranu vlast te naveo kako su ključni akteri napravili potpunu zbrku.

"Europski put i običan život postali su taoci pregovora oko formiranja vlasti. Institucije treba da najnormalnije rade dok traju pregovori o novom Vijeću ministara. Ovo je jedan kaos stvoren koji ničemu ne vodi", kazao je te istaknu kako počinje zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, a da je jedina zemlja na europskom kontinentu koja neće imati danas tamo predstavnike je BiH.

''Neodgovaran pristup''

Komentirao je da je to tako zato što je vladajuća trojka rekla da BiH ne treba imati tamo izaslanstvo jer nema Vijeće ministara. Crnadak je rekao da to nema smisla, te da ne treba biti razlog zašto BiH nema svoga predstavnika, piše N1.

"Ovo je jedan neodgovoran pristup, no neki signali, neke izjave, jednim dijelom su ohrabrujuće pa se nadam da bi možda mogli da dobijemo neku vrstu aktivnosti i u Parlamentu i Vijeću ministara. Imamo spreman nacrt Akcijskog plana tako da očekujem da se taj Akcijski plan usvoji, da ga počnu institucije provoditi i da se krećemo naprijed. Pozivam tri stranke koje nas drže u ovom iščekivanju već godinu dana da taj posao završi", istaknuo je ministar Crnadak.

O spominjanju nove većine je rekao kako se spominje kao teoretska mogućnost, no da ne misli da je to realno da se događa. Podcrtao je da je to isključiva odgovornost SDA, HDZ BiH i SNSD-a.

''Nisam optimist''

Upitali smo ga i da li postoji mogućnost da se zakonski onemogući ovakva situacija.

"Ovo treba da bude upozorenje da to uradimo. No, da biste to uradili, morate izmijeniti Izborni zakon, a onda morate imati parlament koji funkcionira, da bi se u parlamentu stvorila neka većina, a mi ništa nemamo. Nisam optimist. Ne samo da to treba promijeniti, već mnogo stvari koje su navedene u izvještaju OSCE-a u vezi izbora u BiH iz listopada 2018. gdje je vidljivo da nemamo uvjete za normalne izbore, glasači su bili pod ucjenama, javni servisi pod kontrolom, tako da u ovom trenutku ne vidim kako bi se moglo izmijeniti. Ako se stvari neke ne promijene u izbornom zakonodavstvu, dovest ćemo izbore do besmisli", kazao je.

Ministar Crnadak je u emisiji N1 komentirao i Aprilski paket te naveo kako je to davno prošla stvar te da smatra da se u ovakvoj državi kao što je BiH politički dogovori teško postižu, a da je pogotovo teško oko nečega što je bilo prije 13 godina, te istakao da to sigurno neće biti vraćeno.

O 74. zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda je rekao kako je to jedan veliki festival svjetske politike.

"Radi se o jednom tjednu u kojoj su svi iz politike cijelog svijeta u New Yorku. To je velika prilika za mnogo kontakata, sastanaka, razmjena mišljenja s nekim ljudima s kojima se teško može susresti. Što se tiče specifičnosti u odnosu na prethodne godine nema ih pretjerano, no ove godine je očigledno da se ogroman fokus stavlja na klimatske promjene i sve reperkusije koje dolaze od toga i to se izdvaja kao tema", komentirao je.

Ima kemije...

Upitali smo ga i da prokomentira izlaganje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u UN-u.

"Nije moje da komentirao odnose u Predsjedništvu kao ni ono što dolazi iz Predsjedništva, odnosno iz ureda. Činjenica je da ovaj govor nije prošao usuglašavanje, nije imao takvu vrstu pripreme, da li je to takav dogovor u Predsjedništvu, nemam informaciju. Nemam poseban komentar na koji način se Predsjedništvo spremalo za ovu sjednicu", istaknuo je.

Govor Komšića je komentirala i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a o odnosima između BiH i Hrvatske, Crnadak je u Novom danu rekao da se treba gledati šire razdoblje.

"Imamo mi tu i tamo poneku izjavu, događaj koji nam se čini da nas skrene s puta, no kada pogledate trend, mislim da su nam trendovi pozitivni. BiH se poštuje od strane susjeda i mi imamo dobar odnos i sa Srbijom, a postoji i hrvatski interes jer je to isti narod koji živi ovdje i u Hrvatskoj. Postoji specifičan odnos između Komšića i HDZ-a i očigledno je da se ta vrsta odnosa polako prenosi i na odnos HDZ-a u Hrvatskoj, a treba imati u vidu i da je izborna kampanja u Hrvatskoj i kad sve saberete dobijete ovakvu razmjenu izjava", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close