Manipulacija

Crnadak: Dodik je rekao da predsjednik jedine srpske stranke koja je za NATO

Tvrdi da se Milorad Dodik 2010. godine predstavio tadašnjoj američkoj tajnici Hillary Clinton, tako što je rekao da je "predsjednik jedine srpske stranke koja je za NATO savez".
Vijesti / Politika | 30. 03. 2018. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak optužio je danas Savez nezavsnih socijaldemokrata (SNSD) i Milorada Dodika da ''manipulira'' građanima, od kojih žele sakriti da su predstavnici te stranke donosili odluke o podršci NATO savezu.

Tvrdi da se Milorad Dodik 2010. godine predstavio tadašnjoj američkoj tajnici Hillary Clinton, tako što je rekao da je "predsjednik jedine srpske stranke koja je za NATO savez".

''O tome postoji zabilješka i svjedoci koji su bili tu, kada se otvaralo novo Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu'', rekao je Crnadak podsjetivši da su sve odluke o MAP-u donijeli kadrovi SNSD-a, a nakon što je Srbija donijela odluku o vojnoj neutralnosti.

Za Strategiju vanjske politike, koju je usvojilo Predsjedništvo BiH, a kritizirao entitetski predsjednik Milorad Dodik kao štetnu za RS, Crnadak je rekao da je to dobar dokument, koji poštuje interese RS-a, članstvo BiH u EU, regionalnu suradnju i partnerstvo s NATO savezom, na način sličan onom kako to radi Srbija.

''U strategiju nije ubačeno ni jedno slovo iza kojeg nisu ranije stali predstavnici RS-a, svi iz SNSD-a. Oni koji su pisali odgovore uime institucija RS-a na ovu strategiju kao da nisu pročitali ni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ni odgovore na Upitnik Europske komisije, ni novu strategiju EU prema zapadnom Balkanu. Ili su sve to pročitali i znaju što piše, ali su od svega napravili jednu veliku manipulaciju samo da bi pokušali da naštete Mladenu Ivaniću, kao aktualnom i budućem članu Predsjedništva BiH'', utvrdio je Crnadak.

Tvrdi da je Dodik spreman da žrtvuje i nešto što je dobro za RS, samo da to ne bi bilo pripisano Mladenu Ivaniću i njemu.

''Nažalost, danas je vanjska politika RS-a izolacija i konflikt'', rekao je ministar vanjskih poslova BiH ističući da bi interes RS-a trebalo da bude očuvanje pozicije unutar BiH i da međunarodno ojača, na mudar način, bez sukoba sa svima.

Istaknuo je da se BiH nije pridružila nikakvim sankcijama protiv Rusije, niti će to uraditi.

Kopirati
Drag cursor here to close