Strani dužnosnici

Čoviću stigao odgovor na pismo povodom datuma održavanja izbora u Mostaru

Naglašavaju kako je "sada od ključne važnosti da se izbori održe 2020. godine u cijeloj državi, uključujući i Grad Mostar".
Vijesti / Politika | 30. 07. 2020. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnici Delegacije EU u BiH, OHR-a, OSCE-a i veleposlanstava SAD-a i Velike Britanije u BiH odgovorili su predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću na pismo koje je uputio povodom datuma održavanja izbora u Mostaru, piše N1.

U zajedničkom pismu navedene institucije pozdravljaju njegovu "kontinuiranu angažiranost glede ove najvažnije teme", te ponavljaju koliko "cijene ulogu koju je odigrao proteklih mjeseci u dolaženju do ovog izuzetno značajnog sporazuma". Napominju da je održavanje ovih izbora uključeno u "14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Europske komisije i predstavlja jedan od najviših prioriteta u osnaživanju načela demokratije i vladavine prava u Bosni i Hercegovini".

"Pored toga, s olakšanjem smo primili vijest da je Parlamentarna skupština BiH konačno usvojila Zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu. U vezi odluke Središnjeg izbornog povjerenstva koja se tiče održavanja izbora u Mostaru, naglašavamo da obveze SIP-a proističu iz Izbornog zakona BiH, uključujući zakonom propisane rokove, u skladu s nedavnim izmjenama i dopunama. To pitanje je također SIP uzalud istaknuo 3. srpnja u pismu Zajedničkom kolegiju PS BiH. SIP je upozorio na rokove propisane Izbornim zakonom BiH i tražio od Zajedničkog kolegija da skrati te rokove ili da da ovlaštenje SIP-u da to učini samo u slučaju Mostara. Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je 8. srpnja 2020. godine usvojila PS BiH nisu uključivale konkretnu odredbu kojom bi se odstupilo od tog općeg pravila. CIK je stoga djelovao u skladu sa zakonom i važno je da se ta institucija ne suočava sa preprekama u svom funkcioniranju", navode u pismu.

Naglašavaju kako je "sada od ključne važnosti da se izbori održe 2020. godine u cijeloj državi, uključujući i Grad Mostar".

"Odluka da se održe izbori u Mostaru bila je dobrodošao korak. Nakon 12 godina, svi se trebamo pozabaviti rješavanjem tog demokratskog nedostatka i učiniti sve da osiguramo da se oni dogode. Vjerujemo da ćete se i Vi i članovi HDZ-a BiH angažirati na konstruktivan način s ciljem osiguranja prava građana BiH da sudjeluju na izborima, dodjele sredstva SIP-u vez odlaganja i ostvarenja kontinuiranog konkretnog napretka na putu ka EU", zaključuje se u pismu koje potpisuju visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, veleposlanica OSCE-a u BiH Kathleen Kavalee, zamjenik voditelja Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, zamjenica voditeljice Misije veleposlanstva SAD-a uz BiH Ellen Germain i zamjenik voditelja Misije Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Ruth Wiseman.

Podsjetimo, Čović je uputio navedenim dužnosnicima pismo 24. srpnja u kojem upozorava na potencijalne rizike kazavši da se od Grada Mostara pravi neoprostiv izuzetak. Njegovo pismo izazvalo je brojne reakcije, a oglasio se i SIP koji je kazao, kako se navodi i u odgovoru europskih dužnosnika, da je od PS BiH tražio da se odrede o ovom pitanju kada budu usvajali izmjene Izbornog zakona BiH, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close