Svatko svoga

Čoviću najmanja minutaža u dnevnicima

Pregledana su 63 dnevnika i 11 političkih kandidata u periodu od 18. rujna do 9. listopada 2016. godine na tri javna servisa, a ukupno je analizirano 697 priloga.
Vijesti / Politika | 29. 03. 2018. u 14:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema monitoringu tri javna servisa urađenom u predizbornoj kampanji za Lokalne izbore 2016. godine javni emiteri nisu zadovoljili standarde profesionalizma, rečeno je to danas na konferenciji „Analiza centralnih dnevnika tri javna servisa emitiranih u predizbornoj kampanji za lokalne izbore 2016. godine“  održanoj u  Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji su govorili direktor Kolacije „Pod lupom“ Dario Jovanović, generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić i medijski ekspert Mehmed Halilović.

Predmet ovog istraživanja bili su medijski prilozi u centralnim informativnim emisijama tri javna radio-televizijska servisa u Bosni i Hercegovini: BHT, FTV i RTRS. Predmet istraživanja su izjave političkih subjekata na javnim servisima BiH, s ciljem da se utvrdi koliko su pažnje mediji posvetili informiranju za lokalne izbore.

Dario Jovanović istaknuo je kako je ovaj monitoring rađen s ciljem ukazivanja na značaj objektivnog izvještavanja.

Rezultate analize središnjih dnevnika javnih servisa u BiH, emitiranih tokom Lokalnih izbora 2016. predstavila je Borka Rudić.

Između ostalog, istaknula je kako su pregledana 63 dnevnika i 11 političkih kandidata u periodu  od 18. rujna do 9. listopada 2016. godine na tri javna servisa, a ukupno je analizirano 697 priloga.

Rudić je prezentirala brojčanu statistiku prisutnosti kandidata prema kojoj je primjetno da veću zastupljenost imaju kandidati koji su na vlasti.

Tako je tijekom monitoriranog razdoblja, u izvještavanju tri javna servisa u BIH, najviše prostora  RTRS posvetio izvještavanju o Miloradu Dodiku – 32min i 46s. Kada su u pitanju lideri druge dvije velike političke partije u BiH, o Bakiru Izetbegoviću RTRS uopšte nije izvještavao, dok je Dragan Čović bio zastupljen u 31 sekundi sadržaja.

Na FTV je, u istom periodu, zabilježeno pojavljivanje Milorada Dodika u 7min i 15s, zatim Bakira Izetbegovića u sadržajima trajanja 5min i 12s, dok je Dragan Čović bio prisutan u 1min 58s programa.

U programu BHT-a zabilježena je najveća ujednačenost u zastupljenosti tri navedena političara: Bakir Izetbegović se pojavljivao u 1min 55 s; Dragan Čović u 1min 40s; a Milorad Dodik u 1min 52s.

Kako je istaknuto, ova analiza je pokazala da su javni servisi prvenstveno davali prostor onim političkim subjektima koji su u vlasti, dužnosnicima stranaka. Također je naglašeno da su ovi mediji rijetko imali neutralan tj. profesionalan odnos prema političkim subjektima, više je bio ili pozitivan ili negativan.

Halilović je skrenuo pažnju da iako je bila riječ o Lokalnim izborima da su oni pali u drugi plan. On je, govoreći zašto se ova analiza predstavlja dvije godine nakon lokalnih izbora, rekao da je to zato što je izborna godina, pa iako nije bio baš uvjeren u tu mogućnost skrenuo je pažnju javnim emiterima da isprave svoj odnos prema javnosti i apelirao na profesionalno ujednačeno i nepristrano izvještavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close